Goede gewoontes aanleren: iedereen kan het, ook jij!

goede gewoontes

Gezonder leven, meer sporten, minder roken, minder op je telefoon kijken en meer geld sparen of beleggen. Zo maar een aantal goede gewoontes die je kan hebben, maar waar in de praktijk vaak niets van terecht komt. Een 10 voor het idee, een 2 voor de uitvoering. Herkenbaar?

Wie dagelijkse gewoontes wil aanleren, heeft meer nodig dan alleen een plan alleen. Inmiddels heb ik, door jarenlange praktische ervaring, ontdekt dat een relax leven begint bij het ontwikkelen van nieuwe gewoontes. In dit artikel geef ik je gouden tips voor het aanleren van goede gewoontes.

Het geheim van goede gewoontes

Goede gewoontes. Wie heeft ze niet. Of het nu gaat over persoonlijke ontwikkeling, financiële gezondheid of vaker ontspannen, dagelijkse gewoontes maken je leven een stuk fijner.

Wie in staat is om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en deze consequent vol te houden, heeft het zaadje gepland voor een leven lang plezier. Goede gewoontes, het is iets waar iedereen van ons het vaak over heeft. Helaas zijn er, ondanks alle goede bedoelingen, slechts weinig mensen die een goed voornemen structureel weten vol te houden. Maar dat is na vandaag voorgoed verleden tijd.

Het geheim om goede gewoontes lang vol te houden is groot denken, maar klein beginnen. Ook ik maakte mooie grote doelstellingen (vaak zo tussen kerst en oud & nieuw net als de rest van Nederland) op privé en zakelijk gebied. En ook ik faalde ieder jaar weer hopeloos (net als de rest van Nederland).

Tot het moment waarop ik me ging verdiepen in de psychologische werking achter dit probleem. Er moet toch een bepaalde manier zijn om een gewoonte langer vol te houden. Die bleek er inderdaad te zijn. Ik kwam al snel tot de conclusie dat er een methode bestaat waarmee deze uitdaging simpel te tackelen is.

Het concrete actieplan voor succes

Maar vergis je niet, de methode zelf is simpel, de uitvoering vraagt om een ijzeren discipline! Aan de andere kant: laat je hierdoor niet afschrikken, want iedereen kan dit. Ook jij! Zolang je maar groot denkt en klein begint.

Klaar voor een levensveranderende investering om goede gewoontes nu eens wel vol te houden?!


Actie 1: Bepaal je hoofddoel

De allerbelangrijkste eerste stap is het bepalen van je ultieme doel. Wat
wil je anders gaan doen? Wat wil je verbeteren? Wat wil je bereiken? Voor mij persoonlijk was dit bijvoorbeeld ‘meer sporten zodat ik gezond blijf’.

Belangrijk bij het kiezen van dit grote doel is dat je kiest voor een doel met een continue actie erin. Kijk naar mijn doel: ‘meer sporten zodat ik gezond blijf’. Er is niet één moment in tijd aan te wijzen dat dit grote doel te bereikt is. Het is en blijft een continu proces en dat maakt het juist zo’n goed voornemen.

Net als de rest van Nederland dacht ik overigens meteen aan een inschrijving bij een sportschool op 2 januari. Zoals je kan raden, op 28 februari was ik nog steeds niet ingeschreven en waarschijnlijk zou ik op 28 december opnieuw de intentie hebben om het volgend jaar wel echt te gaan doen. Daarom snel door naar actie twee.

Actie 2: Verklein je hoofddoel naar een behapbare actie

Omdat ‘meer sporten zodat ik gezond blijf’ nog een vrij groot en lastig te realiseren hoofddoel is, en zoals is gebleken daarmee ook meteen een erg moeilijke actie om uit te voeren, moet je je grote doel zo klein maken dat het bijna voelt als geen vooruitgang. Alleen zo ga je succes boeken.

Mijn doorvertaling van dit grote doel naar een kleine actie was bijvoorbeeld ‘iedere dag een rondje lopen’. Dat klinkt inderdaad wel erg voorzichtig en behoudend, maar je gaat zien dat dit op lange termijn het verschil is tussen succes of geen succes. Met deze kleine stap ga je vervolgens actief aan de slag.

Actie 3: Zoek naar een bestaande routine


Nu is het tijd voor het zoeken van een dagelijkse routine die al standaard onderdeel uit maakt van je dagelijks leven. Routines die je uitvoert zonder erbij na te denken of waarvan je jezelf tot nu niet eens bewust was dat je ze uitvoert, zijn het meest geschikt.

Ook jouw leven zit vol routines. Waarschijnlijk poets je minstens 2x per dag je tanden, ontbijt, lunch en dineer je, kijk je iedere ochtend wanneer je wekker gaat direct op Instagram/Facebook, check je ’s avonds op de bank een nieuws-app, doe je altijd voor je naar bed gaat de lamp uit etc. Samen met mijn vriendin heb ik uiteindelijk gekozen voor de dagelijkse routine ‘avondeten’. Het is een perfecte routine omdat deze iedere dag terugkomt en ongeveer op hetzelfde tijdstip.

Jouw persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in veranderen van gedrag. Kijk hier voor speciale persoonlijkheidstesten en realiseer direct succes!


Actie 4: Koppel gewenste actie aan bestaande routine


Nadat je jouw kleine actie en een bestaande routine hebt gevonden, volgt de meest cruciale en tegelijkertijd moeilijkste stap uit dit hele plan: het koppelen van de door jouw gekozen kleine actie aan de al bestaande routine.


Dit pak je als volgt aan. Iedere keer als je de bestaande routine uitvoert, moet je daarna je nieuwe kleine actie uitvoeren. Dit vergt, zeker in het begin, veel inspanning en zal ook zeker niet meteen lukken. Maak je daar dus geen zorgen over. Maar na een tijdje ga je zien dat je kleine actie een nieuwe routine is geworden en ben je een stap dichterbij je ultieme hoofddoel.

Wil je bijvoorbeeld meer gaan bewegen, stel je dan als doel om iedere avond een rondje te lopen. Loop samen met iemand én doen dit op een vast moment (bijvoorbeeld vlak na het avond eten). Dan gaat het snel een routine worden en voelt het zelfs raar als je een keer niet gaat.

Actie 5: Zorg voor een stok achter de deur


Om actie 4 zo snel mogelijk te laten slagen, is het belangrijk een goede stok achter de deur te hebben. Je moet zoeken naar iets of iemand die je helpt herinneren aan je doelstelling en je kan ondersteunen / triggeren om de actie uit te voeren. Kortom, je moet met iemand een verplicht aangaan.


De grootste kans van slagen is als deze stok achter de deur een fysiek persoon is (zoals mijn vriendin in dit geval). Eventueel kan het ook met een digitale herinnering (bijv. een wekker of notificatie). Mijn ervaring is echter dat een digitale herinnering makkelijker te negeren is dan een fysiek persoon die je aanspoort. Een echt persoon negeren is namelijk moeilijker dan een wekker of notificatie uitdrukken.


Ook nu is het weer zo: oefening baart kunst en de aanhouder wint. Zo spreken mijn vriendin en ik elkaar tegenwoordig aan als één van ons een excuus zoekt om het rondje een dag over te slaan (bijv. omdat het regent of er we nog een Netflix-serie moeten kijken). Een oplossing die we dan vaak hebben is bijv. een korter rondje lopen of tussen de afleveringen door naar buiten te gaan.


Actie 6: Ervaar de beloning


Ten slotte is het belangrijk om actief stil te staan bij het gevoel wat je ervaart zodra je de kleine actie uitvoert. In het begin kan het soms nog voelen als een verplichting, na een tijdje ga je merken dat het je juist voldoening geeft omdat je weer een stap dichterbij je ultieme einddoel bent gekomen.

Nadat je kleine actie een nieuwe routine en goede gewoonte is geworden, is het tijd om een nieuwe kleine actie vast te stellen en hetzelfde
stappenplan door te lopen. Zo ga ik tegenwoordig bijv. naast het dagelijkse rondje, ook iedere zondag met vrienden voetballen (mijn vrienden zijn hier de stok achter de deur) en ga ik iedere dag met de trap naar kantoor in plaats van met de lift (hier was een collega die iedere dag dezelfde trein en daardoor op hetzelfde moment op kantoor kwam, mijn stok achter de
deur).

Hoe lang duurt het om nieuwe gewoonte aan te leren?

Een vraag die ik vaak hoor terugkomen als het gaat om gewoontes aanleren is het tijdsaspect. Hoeveel dagen heb ik nodig om nieuwe gewoontes te ontwikkelen?

Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘ hoe lang duurt het om nieuwe gewoonte aan te leren?’. Het is belangrijk dat je je nieuwe gewoonte structureel onderdeel maakt van een al bestaande (dagelijkse) routine. Een specifieke tijd is er dus niet te geven. Wel is het zo dat hoe vaker je een nieuwe gewenste gewoonte herhaalt, hoe sneller een nieuwe routine ontstaat.

Wie snel resultaat wil, moet dus zorgen voor een al bestaande routine, een fysiek persoon als stok achter de deur en veel doorzettingsvermogen!

Meer gewoontes aanleren? Lees dan ook deze artikelen

Wil jij financieel gezond worden en grip op je financiën? Lees dan dit artikel.

Goede gewoontes aanleren zodat je meer uit je carrière kan halen? Dit speciale plan laat zien hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan kan maken.

Wil jij je passies en geld verdienen met elkaar verenigen? In dit artikel ga ik dieper in hoe dit ook voor jou mogelijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *