Ikigai – betekenis, boek, stappenplan & vind je ikigai!

ikigai

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai. Iedereen heeft namelijk passies en zaken waar je goed in bent. Veel minder mensen zijn echter in staat om met persoonlijke passies geld te verdienen én ondertussen de wereld een stukje beter te maken. Toch is dit precies wat de kunst van ikigai is.

In dit artikel ga ik dieper in op de ikigai betekenis, en leg ik uit hoe je jouw ikigai kan vinden! Want geld verdienen met je passie en ondertussen de wereld verbeteren is toch het mooiste wat er is?!

Ikigai: betekenis & uitleg

Ikigai combineert je passies, talenten, levensdoelen en beroep met elkaar. Wanneer deze vier cirkels optimaal in balans zijn, is er sprake van ikigai. Het is dus een perfecte combinatie van de hetgeen je het liefste doet, dingen waar je goed, wat de wereld nodig heeft en waar je geld mee kan verdienen.

Dat klinkt allemaal nogal zweverig, maar dat is het helemaal niet! Wist je bijvoorbeeld dat er op de aarde zogenaamde ‘blue zones’ zijn? Dit zijn gebieden waar mensen bovengemiddeld gezond én gelukkig zijn. Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is het feit dat mensen in deze gebieden leven volgens het principe van ikigai.

Ze zetten hun passies en talenten in voor een betere wereld en verdienen hier geld mee. Het goede nieuws is dat jij dit ook kan en je hiervoor niet naar Japan (of een van de andere gebieden) hoeft te verhuizen.

Yes, een crisis!

Voordat ik je meer ga vertellen over het uiteindelijke resultaat van de zoektocht naar mijn ikigai en hoe jij die van jou kan vinden, eerst meer over mijn startmoment. Ik had net een huis gekocht samen met mijn vriendin en een prima salaris. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Totdat de corona-crisis toesloeg. Hoewel ik in vaste loondienst ben en me dus geen zorgen hoefde te maken over mijn baan, ging een toegezegde salarisverhoging niet door. Ondanks dat ik ontzettend hard had gewerkt, besefte ik opeens dat de regie eigenlijk helemaal niet in eigen hand had.

Dat was voor mij het moment dat ik besloot niet langer afhankelijk te zijn van anderen. Ik wilde zelf bepalen hoe ik mijn leven ging inrichten en niet doen wat anderen willen dat ik doe. En nee, je hebt inderdaad niet overal controle over (lees; gezondheid), maar veel andere dingen kun je tot zekere mate wel controleren.

Wist je bijvoorbeeld dat de #1 spijt van bejaarde mensen is dat ze, wanneer ze terugkijken op hun leven, teveel naar anderen hebben geluisterd en veel te weinig hun eigen plan hebben getrokken? Wat er ook gaat gebeuren, ik wil voorkomen dat dit mijn #1 spijt word in de toekomst.

Kortom, voor mij was de corona-crisis het uitgelezen moment om het voorgoed anders te gaan doen. Iets wat overigens prima kan vanuit loondienst. Of zoals Wiston Churchill ooit zei; never waste a good crisis! Zodoende kwam ik terecht bij ikigai.

Hoe vind ik mijn ikigai?

Vind je ikigai door het combineren van je passies, talenten, levensdoel en beroep waar je geld voor kan krijgen. De eerste stap is heel duidelijk voor jezelf weten wat je drijfveren zijn in het leven. Dat klinkt makkelijk, maar is vaak ontzettend moeilijk. Zelf heeft me dit ongeveer 5 tot 10 jaar gekost om heel scherp te hebben wat nu echt zaken zijn waar ik gelukkig van word.

Hier komen ze, mijn drijfveren:

  1. Vrijheid; ik wil zelf bepalen en controle hebben over wat ik wel én wat ik niet doe, zowel in mijn privéleven als zakelijke leven.
  2. Vrienden / familie; ik word gelukkig van mensen om me heen en doe graag leuke dingen en besteed hier dan ook veel tijd aan.
  3. Nieuwsgierigheid; ik wil me breed ontwikkelen op allerlei terreinen en echt de diepte in. Daarna verveel ik me snel en wil ik door.
  4. Anderen helpen; ik krijg energie van het helpen van anderen op allerlei vlakken. Grootse erkenning hoeft niet, een bedankje is genoeg.

Zoals gezegd, het heeft me ongeveer 5 tot 10 jaar gekost om dit zo scherp te krijgen. Natuurlijk wist ik toen ik 14 was ook al dat ik graag met vrienden afsprak en vakanties HET moment van het jaar waren.

Maar voordat ik deze zaken kon vertalen naar grotere drijfveren zoals hierboven beschreven, was ik echt flink wat jaren verder. Tegenwoordig kan ik heel makkelijk en snel de afweging maken of een ‘aanbod’ past bij wat ik wil en of ik dus ja of nee ga zeggen.

Mijn vriendin en ik ervaren het ultieme gevoel van vrijheid overigens vaak tijdens vakanties. Mede daarom is één van onze doelen het realiseren van een huisje aan zee (mede voor de verhuur) voor onze 40e verjaardag.

Deze drijfveren ben ik vervolgens gaan vertalen in mijn persoonlijke visie. Deze visie noem ik mijn ‘persoonlijke huis’. De basis voor mijn ‘huis’ wordt gelegd door een goede fundering en een onverwoestbaar fundament; mentaliteit.

De allerbelangrijkste aspecten waarin ik geloof dat het loont om te investeren zijn (net als bij een echt huis) namelijk zaken die het blote oog niet direct ziet, maar juist wel van cruciaal belang zijn voor lange termijn succes.

Mentaliteit

Mentaliteit heeft voor mij te maken met een denkwijze en gedrevenheid. Hoe sta je in het leven en hoe kijk je tegen dingen aan. In de kern ben ik een optimistisch persoon en geloof ik in het positieve. Alles niet te serieus nemen, maar wel serieus over zaken nadenken.

Zelf denk ik daarom altijd in termijnen van 10 jaar. Het gaat immers om de lange adem, waarbij je tussentijds bijstuurt en op nieuwe situaties kan reageren. Vind je ikigai is geen rechte weg, het is eerder een weg van pieken en dalen.

– Ik heb geen speciaal talent, ik ben slechts nieuwsgierig –

Albert Einstein

Gezondheid, Persoonlijke- & Financiële ontwikkeling

Mijn ‘huis’ heeft daarnaast drie belangrijke ‘muren’ die ik zo stevig mogelijk wil maken en voor zover mogelijk onder controle moet houden; gezondheid & ontspanning, financiën en persoonlijke ontwikkeling.

Ook ik weet dat gezondheid één van de weinige factoren is waar je zelf relatief weinig invloed op hebt. Het enige wat je kan doen is gezond leven, actief bezig blijven en geluk hebben.

Persoonlijke ontwikkeling en financiële ontwikkeling zijn echter zaken waar je wel veel meer controle op kan uitoefenen. Anders denken is ook hier weer het kernwoord. Veel van de aspecten die echt het verschil maken, leer je namelijk niet op school, van je ouders of tijdens je werk.

Mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik altijd erg belangrijk gevonden. Vroeger deed ik dat door heel hard te werken, tegenwoordig doe ik dat door slim te werken. Daarbij zoek ik voor mezelf nu naar de optimale balans tussen mijn persoonlijke passies en de vraag die er ligt in de markt.

De belangrijkste les die ik leerde over financiën is dat het gaat om controle over drie verschillende aspecten; je inkomsten, je opgebouwde vermogen én je uitgaven. Veel financiële adviezen focussen zich vaak op de eerste twee, terwijl juist de combinatie van deze drie het geheim voor succes is. In mijn persoonlijke financiële strategie pak ik het daarom anders aan en dankzij ikigai ben ik in staat om met deze passies anderen te helpen én hier geld mee te verdienen.

Ikigai onderhouden, activeren en verzilveren

Net als bij een echt huis blijft er continu onderhoud nodig aan deze drie aspecten, maar dat geeft wel de beste garantie voor de lange termijn. Want garandeert dat er onderweg mindere periodes zijn of zaken waar ik helaas geen invloed op heb (zoals een echt huis ook te maken krijgt met hevige storm),  bewustwording en controle waar mogelijk geven wel maximale grip op de situatie. Zeker in een crisistijd. Jouw ikigai heeft dus onderhoud nodig!

Ten slotte is het tijd voor het activeren en verzilveren van je inspanningen op weg naar echte vrijheid. Daarbij draait het in mijn beleving (in binnen het concept van ikigai) absoluut niet om geld, dat is zoals gezegd slechts een middel. Vrijheid gaat voor mij over het hebben van een zo fijn en gelukkig mogelijk leven met dingen die voor jou echt belangrijk zijn. In mijn geval dus vrienden, familie en nieuwe dingen leren & ontdekken. Nieuwe gewoontes ontwikkelen is daarbij erg handig.

Het zijn precies deze metaforische stappen die ik ook in mijn eigen leven ben gaan volgen. Het resultaat is dat ik nu veel meer vrijheden heb (mijn #1 doelstelling in het leven), meer verdien en daardoor een relaxer leven heb.

Nu denk je misschien dat dit niet mogelijk is als je bij een groot bedrijf werkt. Toch is het wel degelijk mogelijk. Volgens Paul Polman, de oud-CEO van multinational Unilever moet je purpose gedreven zijn, vanuit duidelijke waarden werken. Als jouw persoonlijke waarden samenvallen met de waarden van het bedrijf, dan zal je op de lange termijn succesvoller zijn. Als dat niet het geval is, dan ben je een acteur als je naar je werk gaat, dan heb je een gespleten persoonlijkheid. En is het tijd om ander werk te zoeken.

– Je moet goed kunnen verdienen aan het goede doen –

William Lever – Grondlegger Unilever

Ikigai boeken

Over ikigai zijn boekenkasten volgeschreven. Hieronder geef ik een overzicht van de meest interessante Ikigai boeken die je moet lezen en vind je ikigai:

  1. Ikigai de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven
  2. Vind je ikigai: werkboek om zelf aan de slag te gaan
  3. De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
  4. Mindgym, sportschool voor je geest
  5. Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling en financiële gezondheid?

Je Ikigai direct gebruiken tijdens de sollicitatie voor je nieuwe baan? Lees dan dit artikel over het schrijven van je sollicitatiebrief en gebruik dit artikel om het maximale uit het gesprek te halen.

Wat je moet weten om financieel gezond te zijn? Ik schreef er een speciaal blog over.

Minder roken, meer sporten, iedere maand een stukje geld overhouden in plaats van een stukje maand? Het ontwikkelen van goede gewoontes blijkt erg lastig. Daarom schreef ik er een speciaal artikel over met een aantal gouden tips.

Een andere manier om meer vrijheden te krijgen, is door meer salaris te krijgen. Tips over hoe je meer uit je salarisonderhandelingen kan halen? Lees dan dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *