Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan? (incl. voorbeeld)

persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld

Een persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel pop plan genoemd, is een cruciaal element voor het verzilveren van je inspanningen. Want of je nu bij een nieuwe baas gaat starten, jezelf wilt omscholen of al jaren werkt bij dezelfde werkgever, ik geloof in het feit dat iedereen zichzelf continu moet blijven ontwikkelen om relevant te blijven.

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan, heb je voor mij een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld en hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan? Het waren deze vragen die ik vaak heb gehoord. En omdat ik nergens gevonden heb wat ik zocht, heb ik mijn eigen versie gemaakt (inclusief een personal development plan voorbeeld).

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld: run je carrière als een bedrijf

Zelf geloof ik dat een optimaal persoonlijk ontwikkelingsplan een perfecte combinatie is tussen het bereiken van je eigen persoonlijke doelen én tegelijkertijd toegevoegde waarde leveren voor je werkgever. Mijn unieke personal development plan is dan ook anders dan alle anderen. Ik zorg er namelijk voor dat ik gefocust blijf op zaken die echt het verschil maken.

In het door mij ontwikkelde persoonlijk ontwikkelingsplan stuur ik op zowel kennis als vaardigheden. Zo geef ik mezelf een onderscheidend vermogen t.o.v. van anderen. Vervolgens voeg ik daar nog mijn passies en zaken waar ik energie van krijg aan toe. Zo kan ik bepalen welke punten ik moet versterken en ontwikkelen. Tegelijkertijd geeft het me inzicht in welke zaken ik juist geen of minder aandacht meer moet geven.

Kortom, ik run mijn carrière als een bedrijf. Daarom zijn mijn doelstellingen ook altijd gericht op de lange termijn. Een horizon van 10 jaar om precies te zijn. Dat is ver genoeg om echt iets te realiseren, maar nog relatief dichtbij om er ook plannen voor te kunnen maken.

Dit lange termijn plan knip ik vervolgens in kleinere stukken zodat ik concreet met jaarplannen aan de slag kan en tussentijds voldoende reflectiemogelijkheden heb. Daarbij is het belangrijk om te realiseren dat het nooit een rechte weg naar boven is (zowel het lange- als het korte termijn plan), maar altijd een route vol met pieken en dalen.

Super specialist of generalist?

Belangrijkste eerste vraag is wie je wilt zijn; een super specialist die alles weet van één specifiek onderdeel of toch meer een generalist die van veel zaken redelijk wat af weet. In mijn beleving heb je beide typen personen nodig bij bedrijven. Er is ook zeker geen goed of fout.

Zelf ben ik meer een generalist met praktische ervaring die 80% van mijn vakgebied beheerst. Voor de laatste 20% werk ik samen met super specialisten die de laatste up-to-date kennis hebben en het praktisch kunnen uitvoeren. Mijn persoonlijk ontwikkelingsplan is overigens voor beide typen persoonlijkheden geschikt.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld of personal development plan voorbeeld

Mijn persoonlijk ontwikkelingsplan (of personal development plan) bestaat uit twee assen. De horizontale as bestaat uit vaardigheden / kennis, op de verticale as staan naast jezelf een aantal relevantie functies die je nu of in de toekomst ambieert.

De horizontale as bepaal je door goed na te denken waar je energie van krijgt. Verder helpt het om vacatures te bekijken van functies die je aanspreken en de gevraagde vaardigheden op te schrijven.

Benieuwd waar jouw passies en vaardigheden samenkomen? Doe dan één van de testen op deze website en geef je carrière en persoonlijke ontwikkeling direct een boost!

Als tweede stap bepaal je hoe goed je zelf op dit moment scoort op deze vaardigheden en kennisaspecten op een schaal van 0 tot 10. Ben eerlijk en overschat jezelf niet! Dat geeft het meest realistische beeld van je verbeterpunten. Een onafhankelijke test kan je hierbij helpen.

Als derde stap vul je op de verticale as een aantal functies in die aansluiten bij je interesses. Ook voor deze functies bepaal je vervolgens hoe goed een gemiddeld persoon in deze functie zou scoren op de eerder ingevulde kennis en vaardigheden. Het gaat hierbij niet om exacte wetenschap, zolang je maar ongeveer in de juiste richting zit.

En zo ontstaat er een totaal overzicht zoals hierboven. De groene lijn geeft jouw persoonlijke score weer op de vaardigheden en kennis. De overige lijnen zijn de scores van relevante functies uit het werkveld.

De laatste stap is het maken van vier verschillende categorieën voor de vaardigheden (horizontale as).

  • Eliminate: zet hier alle vaardigheden / kennis vind je minder leuk vind of waarbij het erg moeilijk is om jezelf echt te onderscheiden. Besteed hier dan ook minder aandacht aan in je ontwikkeling.
  • Reduce: zet hier alle vaardigheden / kennis die je al onder de knie hebt en je moet onderhouden, maar ook niet meer dan dat. HR-medewerkers zouden dit je steady basics noemen.
  • Raise: zet hier alle vaardigheden / kennis waar je energie van krijgt, maar waarop je jezelf nog wel moet ontwikkelen. Kijk vervolgens welke functies hierin hoger scoren dan jezelf en ga met deze mensen in gesprek. Wat hebben zij gedaan (trainingen, praktijk ervaring etc.) om deze vaardigheden op het niveau te krijgen waarop ze nu zijn. Kijk hierbij ook ‘buiten de deur’, want vaak zijn dit mensen die nu niet in je eigen bedrijf rondlopen. In deze categorie vaardigheden / kennis zit een enorm groei potentieel voor jou!
  • Create: zet hier alle vaardigheden / kennis die je nu nog niet bezit, maar je heel graag zou willen leren én die echt onderscheidend zijn t.o.v. anderen. Stel dat je een bedrijf zou zijn, dan zou dit je unieke USP zijn die niemand anders (of bijna niemand anders) heeft. Dit maakt jou echt uniek t.o.v. anderen. Daardoor is deze vaardigheid / kennis erg belangrijk om echt je inspanningen te verzilveren. Let op, kies hier maximaal twee eigenschappen of vaardigheden! Uniek zijn wil zeggen hele scherpe keuzes maken.

Download hier het persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld dat ik heb gemaakt voor een vriend die werkzaam is in de markting. Gebruik dit template, pas de vaardigheden (horizontale as) en functies (verticale as) aan en ga direct zelf aan de slag! Wist je dat deze inzichten je uitstekend kunnen helpen als je opzoek bent naar een nieuwe baan? Hoe je het maximale uit je sollicitatie kan halen, lees je hier.

Nog meer inspanningen verzilveren?

Wil jij met maximale uit jezelf halen? Doe dan één van de (gratis) testen op deze website en ontdekt waar jouw passies en vaardigheden samenkomen. Zelf heb ik ook een aantal testen gevolgd en het heeft mij in ieder geval heel erg geholpen!

Ten slotte is het slim om eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld om de 3 jaar) een mentale reset te doen. Hoe toekomst bestendig zijn je huidige vaardigheden en kennis? En is het niet mogelijk om hiermee ook passief inkomen te realiseren?

Naast een persoonlijk ontwikkelingsplan of pop plan is het belangrijk om ook financieel gezond te zijn. Ik schreef er een uitgebreid artikel over zodat jij financieel gezond door het leven kan.

Nieuwe gewoontes ontwikkelen zoals minder roken, meer sporten of meer geld besparen? Lees dan dit artikel.

Heb je een gave vacature gevonden en wil je solliciteren? Gebruik dan deze tips voor je brief zodat je direct opvalt bij je nieuwe werkgever. In dit artikel lees je hoe je het maximale uit het gesprek kan halen. Zoek jij nieuwe vacatures? Kan dan eens op Glassdoor.

Deze 12 bijzondere management- & beste zelfhulpboeken hebben aan de basis hebben gestaan van mijn visie en praktische aanpak voor het succesvol verzilveren van mijn inspanningen. Ik gebruik onderdelen van deze boeken vaak voor mijn personal development plan voorbeeld.

Meer weten over de FIRE- en HOT beweging en de kracht van financiële influencers? Lees dan dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *