Finfluencers, FIRE & HOT: hypes of het nieuwe normaal?

finfluencers

De aandacht voor persoonlijke financiën is de afgelopen maanden tot ongekende hoogtes gestegen. Wie niet is begonnen met beleggen, telt niet meer mee in de vriendengroep. En als je nu nog geen eigen side hustle (=project of bedrijfje naast je baan) bent gestart, heb je de boot gemist. Ondertussen schieten ‘finfluencers’ als paddestoelen uit de grond, net als de FIRE- & HOT-beweging.

Maar is hier nu sprake van hypes of hebben we te maken met het nieuwe normaal? En wat moet jij doen als je nog niet bent gestart met beleggen of een side hustle? Heb je dan inderdaad de boot gemist of is dat niet het geval? Dat en veel meer lees je in dit artikel.

Wat zijn finfluencers?

First things first. Het begrip influencers kent vrijwel iedereen. Finfluencers (ook wel financefluencers) zijn echter een stuk minder bekend. Toch zijn ze enorm in opkomst én groeit hun invloed. Finfluencers zijn online bloggers of instagrammers die schrijven- en tips geven over geld.

Grofweg zijn er twee soorten finfluencers. Zo is er een groep die beweert dat er snel en veel geld te verdienen valt met risicovollere producten zoals bitcoins, vastgoed en groei-aandelen. Dure auto’s, grote huizen en veel aanzien zijn vaak het belangrijkste doel. Daarnaast heb je een groep die vooral meer uit hun (spaar)geld wil halen en zich focust op de lange termijn. Geen geldzorgen (of zelfs financiële onafhankelijkheid) en een stressloos leven zijn het belangrijkste doel.

Wat de traditionele bedrijven zoals banken, adviseurs en pensioenfondsen niet voor elkaar hebben gekregen, lukt finfluencers dus wel: twintigers en dertigers geïnteresseerd krijgen in financiën en geldzaken. Hoewel er veel negatieve geluiden te horen zijn, zie ik finfluencers in het algemeen als iets positief. Juist omdat ook ik in mijn dagelijkse leven zag dat er nog veel te verbeteren valt op het gebied van financiële gezondheid.

Wie financieel onafhankelijk wil worden, moet echter vooral zelf aan de slag. De allerbelangrijkste actie is je financiële kennis vergroten zodat je goed weet wat je doet. Finfluencers helpen daarbij, maar laat je vooral adviseren door een erkend adviseur en verdiep je in de materie. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met een persoonlijke financiële strategie.

Wat is FIRE?

Het is goed om te weten dat er verschillende vormen van financiële onafhankelijkheid bestaan, zoals de FIRE- en HOT-beweging. FIRE is dé hype die in de afgelopen 10 jaar vanuit de VS overgewaaide. FIRE staat voor ‘Financial Independence, Retire Early’. Oftewel, zo veel mogelijk sparen (en beleggen), zodat je zo snel mogelijk met pensioen kan gaan. Wel zijn er twee belangrijke randvoorwaarden: 1) veel inkomsten & 2) heel zuinig leven.

FIRE kan je zo gek maken als je zelf wilt. De meest fanatieke FIRE-aanhanger houdt een huishoudboekje bij, shopt bij de goedkoopste supermarkt, verkoopt tweedehandse spullen op marktplaats, fietst graag, gaat goedkoper wonen, bespaart ieder jaar op vaste lasten, is zelfvoorzienend, benut zijn of haar volledige jaarruimte en laat het geld dat hij of zij daaraan overhoudt voor zich werken tegen de hoogst mogelijke spaarrente of in beleggingen.

Want als je na al die drastische bezuinigingen eenmaal weten wat je maandelijkse kosten zijn, dan kan je uitrekenen hoeveel inkomen uit vermogensrendement je nodig hebt om in deze kosten te voorzien. Mission accomplished: financieel vrij.

Wat is HOT (Happy, Opportunity rich and Time rich)?

FIRE draait dus om veel sparen met als doel zo snel mogelijk financieel te vrij zijn. Maar zoals ik een eerder artikel al schreef wil ik niet pas over 20 jaar een fijn leven hebben. Ik wil ook vandaag genieten. Deze visie ligt in lijn met een andere financiële richting: de HOT-beweging.

HOT staat voor Happy, Opportunity rich and Time rich en richt zich niet alleen op het doel in de toekomst, maar ook op het nu. Niet vandaag alles opofferen om over 20 jaar te kunnen stoppen met werken. Nee, HOT combineert het einddoel van FIRE (financiële onafhankelijkheid) met genot op korte termijn. Het draait dus vooral om slim omgaan met geld zodat je bijvoorbeeld een dagje minder kan werken.

(Index)beleggen speelt bij zowel FIRE als HOT een belangrijke rol. Via Brand New Day open je zelf een persoonlijke beleggingsrekening of pensioenrekening. Verdiep je altijd in financiële producten voordat je actie onderneemt!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg verliezen.

Ten slotte is er nog de ‘Barista FIRE’ beweging. Hierbij speelt je ‘bijbaan’ een grote rol. Bij ‘Barista FIRE’ zorgt je side hustle er namelijk voor dat je (deels) eerder kan stoppen met je 9-tot-5 baan. Dankzij het extra (passieve) inkomen ben je in staat om een deel van jouw uitgaven te betalen. Een win-win situatie dus.

Mijn mening over finfluencers, FIRE & HOT

Nu je weet wat finfluencers zijn en waar de FIRE & HOT beweging voor staat, is het tijd om een persoonlijke afweging te maken. Daarbij is er geen goed of fout, het gaat vooral om je eigen persoonlijke wensen en doelen. Zowel op korte- als op lange termijn. En de risico’s die je daarbij wilt nemen.

Zelf wil ik zowel nu als in de toekomst geen financiële zorgen hebben. Daarom ben ik actief gaan besparen, zonder dat dit ten koste gaat van leuke dingen op korte termijn. Daarnaast ben ik een side hustle naast mijn baan gestart om mijn totale inkomen te vergroten. Ook investeer ik een deel van mijn inkomen in beleggingen en spaarproducten. Mijn aanpak lijkt dus het meest op Barista FIRE.

Mocht je overigens zelf nog geen actie hebben ondernomen, dan heb je zeker niet de boot gemist. Want denk eens na over dit gezegde: de beste dag om een boom te planten was gisteren, de één na beste dag is vandaag. Welke keuze jij ook maakt, één ding is zeker: vroeg beginnen en jezelf verdiepen in financiële materie loont.

Neem de tijd en vergroot je kennis, zeker als je voor beleggen kiest!

(Index)beleggen speelt in alle bewegingen een belangrijke rol. Belangrijk dus om de basisprincipes van (index)beleggen goed te begrijpen. Door de lange looptijd, brede spreiding en lage kosten staat (index)beleggen bekend om een constant rendement.

Indexbeleggen is een strategie die uitstekend past bij het opbouwen van vrij vermogen, om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. Maar ook voor pensioenopbouw kan beleggen verstandig zijn. Zo zet je je geld slim aan het werk. Lange termijn vermogensopbouw is namelijk een marathon, geen sprint.

Maar let op: als je meer in aandelen belegt en dus meer risico neemt, is de kans ook groter dat je beleggingen een keer flink in waarde dalen. Dat kan flink balen zijn als je maar kort de tijd hebt rendement te realiseren. Daarom is tijd een hele belangrijke factor als je gaat beleggen. Want tijd, risico en rendement gaan hand in hand. Brand New Day is overigens één van de partijen waar je zelf kan beleggen. Zowel voor vrij vermogen als voor pensioenbeleggen.

Zoals ik eerder al schreef, verdiep je goed voordat je actie onderneemt. In dit artikel lees je alles over passief beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Meer lezen?

Wil je meer weten over pensioen? Ik schreef er een speciaal artikel over. Daarin lees je alles over ons pensioenstelsel en hoe jij jouw pensioen voor je kan laten werken. Wil je aanvullend pensioen regelen? Lees dan eens dit artikel.

Extra inkomen verdienen in de vorm van passief inkomen? In dit artikel lees je er alles over!

Ben je op huizenjacht? Lees dan dit artikel eens over de overdrachtsbelasting. Op deze manier kun je vele duizenden euro’s belasting besparen. Wie wil dat nou niet!?

De beste 12 management- & zelfhulpboeken ontdekken? Ik heb mijn favoriete boeken voor jou op een rijtje gezet in dit artikel. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *