Deze 12 bijzondere management- & zelfhulpboeken 2021 moet jij gelezen hebben!

Beste zelfhulpboeken

Dit blogartikel gaat je tijd besparen. Heel veel tijd. Hieronder deel ik namelijk mijn favoriete 12 bijzondere management- & beste zelfhulpboeken die aan de basis hebben gestaan van mijn visie en praktische aanpak voor het succesvol verzilveren van mijn inspanningen.

En verwacht daarbij niet een lijstje van usual-suspects die je overal tegenkomt, maar mijn 12 beste zelfhulpboeken die een kick-starter zijn voor een nieuwe manier van denken én doen!

Filteren en bewezen successen combineren

Want hoe uniek ik ook dacht te zijn en hoe bijzonder ik mijn problemen / uitdagingen ook vond, 99,9% hiervan hebben anderen ook al ooit meegemaakt. Daarom ben ik mijn hele leven al bezig met het zoeken naar uiteenlopende invalshoeken van experts, ondernemers of wetenschappers die schrijven over door hen gerealiseerde successen.

Uit deze verhalen en aanpakken filter ik de belangrijkste elementen die ik vervolgens verwerk in mijn visie en zelf toepas in het dagelijkse leven. Zoals je inmiddels weet geloof ik namelijk niet in theoretisch gelul, maar in practise what you preach!

Want waarom zou ik advies aannemen over persoonlijke ontwikkeling van een HR-medewerker die zelf nauwelijks een idee heeft wat er op de werkvloer speelt? Waarom zou ik luisteren naar theoretische verhalen van adviseurs die zelf nooit met de voeten in de modder hebben gestaan? En waarom zou ik luisteren naar coaches / goeroes die zelf niet succesvol zijn geweest als ondernemer / in loondienst?

Natuurlijk heb ook in de bekende zelfhulpboeken als ‘De edele kunst van not giving a fuck’ en ‘Dromen, durven, doen’ gelezen die in vrijwel alle standaard lijstjes opduiken. Maar voor mij hebben deze boeken niet het verschil gemaakt. Naar mijn mening zijn ze te algemeen en niet concreet toepasbaar genoeg.

De kracht van een boek is het effect wat de inhoud met de lezer doet.

Toon Gerbrands

Ik wil verder kijken dan dat en juist unieke (en soms tegenstrijdige) visies en bewezen successen met elkaar combineren. Hieronder deel ik mijn favoriete 12 bijzondere management- & beste zelfhulpboeken die voor mij wél het verschil hebben gemaakt en die jou veel tijd gaan besparen in de route naar het verzilveren van je inspanningen!

Mijn 12 bijzondere management- & beste zelfhulpboeken:

  1. Thinking, Fast & Slow
  2. Het zijn net mensen
  3. De hand van Van Gaal
  4. Vooruitkijken en terug redeneren
  5. Het geheugenpaleis
  6. Semco-stijl
  7. Moneyland
  8. Je hebt het niet van mij
  9. Mijn Stijl
  10. Meeste mensen deugen
  11. Hunger in Paradise
  12. Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is

#1 Thinking, Fast & Slow

Wat de Bijbel is voor het christendom, de Koran voor de islam en de Thora voor het jodendom, dat is Thinking, Fast en Slow van Daniel Kahneman voor aanhangers van de gedragseconomie (en daarmee dus ook voor mij!).

Dit meesterwerk beschrijft de vele onderzoeken die zijn gedaan naar het onbewuste denken en handelen van mensen. Het maakt gehakt van de theorie dat mensen rationeel denkende wezens zijn (lees; het idee waarop onze huidige economische marktmodellen en politiek zijn gebaseerd).

In dit boek introduceert Kahneman de twee systemen die ons denken en besluitvorming beïnvloeden. Systeem 1 is snel, intuïtief en emotioneel, terwijl systeem 2 weloverwogen, traag en rationeel is. Het laat zien wanneer het juist wel goed is om op je intuïtie te vertrouwen en wanneer we juist onze ratio moeten aanspreken.

De meest belangrijke reden waarom dit boek voor mij de absolute nummer 1 in beste zelfhulpboeken is, zijn de inzichten en tips die Kahneman geeft waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken in dagelijkse situaties, op je werk, bij salarisonderhandelingen, in relaties etc.. Ten slotte laat hij zien wat je moet doen om deze valkuilen te vermijden om zo betere beslissingen in het leven te nemen waarvan je ook nog eens gelukkiger gaat worden.

#2 Het zijn net mensen

Joris Luyendijk’s Het zijn net mensen is geschreven in 2006 en gaat over de (verkeerde) beeldvorming die media creëren over het Midden-Oosten. Hoewel het thema Midden-Oosten en de taliban tegenwoordig iets minder op voorgrond staan dan destijds, is de rode draad van dit boek nog steeds mega actueel (en gaat dit ook de komende tientallen jaren zo blijven!).

Joris Luyendijk was zelf jarenlange correspondent in de Arabische wereld en beschrijft in dit boek uit eigen ervaring de kloof tussen wat hij als correspondent met eigen ogen zag, en wat hij daarvan kon laten zien op radio, tv en in de krant.

Voor mij is dit politiek boek een absolute favoriet omdat het inzicht geeft in de algemene structuren en werkwijzes van mediapartijen (zoals journaals, actualiteitenprogramma’s, kranten etc.) en de tekortkomingen die daarbij horen (zo is een aanslag bijvoorbeeld makkelijker in beeld te brengen dan jarenlange onderdrukking van een bevolking).

Als ik dit politiek boek in één zin zou moeten samenvatten, dan zou ik de volgende zin gebruiken die ik tijdens mij opleiding heb geleerd: ‘Wie nooit het nieuws kijkt, is niet geïnformeerd over wat er speelt in de wereld. Wie wel het nieuws kijkt, is verkeerd geïnformeerd over wat er speelt in de wereld.’ Kortom, een absolute aanrader voor wie positiever en relaxer in het leven wil staan en los wil komen van de fear-of-missing-out!

#3 De hand van Van Gaal

Ben je geen sportliefhebber, maar werk je wel met mensen in een team en moet je samen doelstellingen realiseren?! Juist dan moet je dit boek lezen en daarom staat het dan ook in mijn top drie van beste zelfhulpboeken!

De hand van Van Gaal geeft een bijzonder inkijkje in de werkwijze en aanpak van voetbalcoach Louis van Gaal tijdens het zeer succesvolle WK in Brazilië.

Waar het Nederlands Elftal voorafgaand aan het WK door iedereen kansloos werd geacht op een hoge klassering, wist het team onder leiding van Louis van Gaal een fantastische derde plek te realiseren.

Belangrijkste lessen voor mij is enerzijds de manier waarop Van Gaal een succesvol team wist te creëren door exceptionele talenten te laten schitteren met 100% ondersteuning van de overige leden en anderzijds maximale controle over randvoorwaarden zoals fitheid, trainingsaccommodatie en hotels.

#4 Vooruitkijken en terug redeneren

De titel van dit boek zegt eigenlijk alles. Wie iets wil bereiken moet vooruitkijken en vervolgens stap voor stap terug redeneren hoe daar te komen. Inclusief de flexibiliteit en voldoende aanpassingsvermogen van onverwachte wendingen gedurende dit proces.

In Vooruitkijken en terug redeneren beschrijven David Yoffie en Michael Cusumano de ondernemers Bill Gates (Microsoft), Andy Grove (Intel) en Steve Jobs (Apple) en vergelijken hun persoonlijke- en zakelijke strategieën die hen iedere keer één stap voorsprong geven op de rest.

Wat ik interessant vond aan dit boek is dat de strategieën van deze succesvolle mensen gebaseerd op vijf ‘lijfregels’ die worden gebruikt als roadmap/kompas. Precies zo ben ik zelf ook mijn eigen roadmap gaan ontwikkelen voor meer persoonlijke vrijheid.

#5 Het geheugenpaleis

Ik geef het eerlijk toe; ook ik vergeet regelmatig verjaardagen, afspraken of boodschappen die ik had moeten kopen. En nee, Het geheugenpaleis is daarvoor niet helemaal de oplossing. Toch staat dit boek wel in mijn lijstje van beste zelfhulpboeken.

Het geeft je namelijk wel technieken om het vermogen tot herinneren te beïnvloeden en effectief te trainen. Sommige technieken zijn nieuw, andere gaan terug op eeuwenoude kennis: klassieke technieken die al door Cicero werden gebruikt om zijn toespraken te onthouden en waarmee in de middeleeuwen hele boeken uit het hoofd werden geleerd.

Wat ik persoonlijk erg gaaf vind (en het goed doet op feestjes) is de uitleg en het gebruik van geheugenpaleizen, waar herinneringen in kamers worden opgeslagen. Zeker lezen dus!

#6 Semco-stijl

Werken voor je bedrijf waar je alles zelf kan bepalen, inclusief je salaris? Denk er dan eens aan om te emigreren naar Brazilië. Bij het succesvolle Semco, het bedrijf van ondernemer Ricardo Semler, is deze nieuwe manier van werken namelijk al sinds de jaren ’80 daily business.

De reden waarom dit bedrijf zo populair is?! Er zijn geen vaste werktijden of andere verplichtingen. De medewerkers en hun teams bepalen zelf hoeveel ze verdienen, beoordelen en keizen zelf hun baas en financiële informatie is beschikbaar voor iedereen. En niet geheel onbelangrijk; er wordt winst gemaakt, en veel ook!

Voor mij is met name de nieuwe, menselijke, productieve, stimulerende manier van werken iets wat we ook hier veel vaker zouden moeten doen. Het daagt mensen om vanuit intrinsieke motivatie te werken. Een verademing in een tijd waarin het alleen maar lijkt te gaan over zoveel mogelijk winst realiseren voor de aandeelhouders.

#7 Moneyland

Penny wise pound foolish. Wat mij betreft is dat een perfecte samenvatting waar gewone mens zoals jij en ik vandaag de dag (onbewust) mee te maken hebben. Oliver Bullough beschrijft in zijn boek een land (Moneyland) dat op geen enkele landkaart te vinden is, maar wel het machtigste land ter wereld is. Het boek is voor iedereen die beter wil begrijpen hoe de wereld van het echte grote geld werkt en waarom de rijken steeds rijker worden.

Het grootste probleem ter wereld is een financieel probleem, namelijk off-shore constructies. Simpel gezegd komt dit neer op het feit dat geld niet gebonden is aan landsgrenzen, terwijl wetgeving en belastingen wel stoppen bij grenzen. Gevolg is dat rijke mensen (en vooral hun geld) de hele wereld over kunnen ‘reizen’, maar overheden en belastingdiensten gebonden zijn aan regelgeving van landen.

Hoewel dit geen boek over beleggen is, was het voor mij een interessant boek omdat het een inkijkje geeft in de werkwijze van slimme mensen die gebruik maken van financiële constructies waardoor alleen de gewone mensen nog belasting betalen. Ook geeft het ideeën hoe we hier iets aan kunnen doen, niet alleen landen maar ook jij als individu!

#8 Je hebt het niet van mij, maar…

Opnieuw een politiek boek van Joris Luyendijk in mijn lijst van beste zelfhulpboeken. In Je hebt het niet van mij, maar… beschrijft hij zijn bevindingen van een maand achter de schermen in de wondere wereld van politiek Den Haag.

Het geeft een uniek inzicht in het ecosysteem van politici, journalisten, voorlichters en lobbyisten en hun onderlinge verhoudingen. Deze mensen bepalen ons beeld én de inhoud van de landelijke politiek. Ze kunnen vaak minder zeggen dan ze weten, en moeten soms toneelspelen, voor en achter de schermen.

Door mijn werk en studieachtergrond ben ik gefascineerd door de rol die beeldvorming en media in ons leven spelen. Voor mij is dit een van de beste zelfhulpboeken omdat het inzicht geeft in hoe we ons allemaal laten (mis)leiden door de berichtgeving in de media (en hoe we ons hier vrij gemakkelijk tegen kunnen wapenen!). Een politiek boek dat leest als een thriller!

#9 Mijn stijl

Succesvolle leiders hebben vaak geen boeken over leiderschap in hun boekenkast staan. Wel lezen ze biografieën of verhalen van succesvolle ondernemers. Het boek Mijn stijl van Toon Gerbrands (directeur bij o.a. AZ & PSV en succesvol volleybalcoach) voldoet aan die laatste categorie.

In dit boek beschrijft Gerbrands hoe hij de vele obstakels in zijn leven & carrière heeft overwonnen. Uitgangspunten daarbij waren een open mindset en inlevingsvermogen in standpunten van anderen. Alleen dan kom je zelf vooruit.

Persoonlijk heb ik veel aan het inzicht gehad dat wijsheid niet een directe relatie heeft met intelligentie. Een bepaald denk- en werkniveau is belangrijk, maar het gaat vooral om inlevingsvermogen, uitdagingen zien en benutten en levenswijsheid. Kortom, veel fouten maken, maar dezelfde fout wel maar één keer maken.

Een andere belangrijke les voor mij was het feit dat als je iets wilt bereiken, je het doel wereldkundig moet maken. Zo weet jij als lezer dat ik een relaxer leven met meer vrijheid en financiële onafhankelijkheid nastreef. Maar pas vanaf het moment dat ik dit doel ben gaan delen met anderen, ben ik stap voor stap dichterbij aan het komen!

#10 Meeste mensen deugen

We hebben meer dan honderd jaar ons leven georganiseerd rondom één cruciale verkeerde aanname; het feit dat mensen diep van binnen beesten zijn die alleen uit zijn op eigen gewin. Het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman maakt gehakt van deze aanname en laat zien hoe wij als mens echt in elkaar steken.

Bregman onderbouwt zijn stelling dat de meeste mensen deugen met talloze voorbeelden in dit ruim 500 pagina’s tellende boek. Hij laat zien hoe onze economie, zorg, onderwijs, kantoren en leven in het algemeen eruit kunnen zien als we de heersende negatieve aanname over hoe wij mensen zijn vervangen door een positief mensbeeld.

Want voor iedere terrorist zijn er miljoenen mensen die elkaar niet vermoorden, maar juist helpen. Voor iedere fraudeur zijn er duizenden welwillende mensen die keurig belasting betalen zodat iedereen een zo goed mogelijk leven kan hebben.

En hoe goed we ook zijn in het snel naar boven halen van voorbeelden die het heersende negatieve denkbeeld ondersteunen, het een statistisch gegeven dat er simpelweg veel meer mensen zijn die het goed met elkaar voor hebben en elkaar helpen indien nodig. We moeten er alleen wat moeite voor doen om het (bewust) te zien.

Als vrienden of familie aan mij vragen om mijn beste zelfhulpboeken, dan beschrijf ik dit boek als: een visie die je leven volledig op z’n kop gaat zetten en voelt als een verademing. Want stel jezelf eens de vraag; ben je in je hele leven vaker geholpen of bedrogen door mensen? Precies 😊!

#11 Hunger in Paradise

Is het geen raar idee dat alle topmanagers van Nokia één of meerdere iPhones in hun bezit hebben? Het was deze constatering die voor Rasmus Ankersen de aanleiding was om het boek Hunger in Paradise te schrijven.

De hoofdvraag die Ankersen in zijn boek bespreekt is niet de standaard vraag over hoe succesvol te worden. Nee, Hunger in Paradise gaat juist over de vraag hoe blijf ik succesvol en welke uitdagingen komen hierbij kijken?

Hoewel dit boek natuurlijk over bedrijven gaat, zijn de lessen die worden getrokken ook direct toepasbaar in het persoonlijke leven. Want hoe succesvoller je gaat worden tijdens je leven, hoe groter de kans dat je vooral met jezelf in competitie bent.

Mijn belangrijkste les is in ieder geval altijd die beginnersmentaliteit behouden bij alles wat doe ik. Blijven winnen in een veranderende omgeving vraagt namelijk continu om aanpassingsvermogen.

#12 Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is

Last but not least; Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is van rechtspsycholoog Harald Merckelbach. Dit boek is een kritische noot op de populaire theorieën over de kwaliteit van ons onbewuste beslissingsvermogen.

Merckelbach laat in dit boek zien hoe wij met onze intuïties regelmatig de plank mis slaan. Als rechtspsycholoog beschrijf hij hoe dit vooral in de rechtszaal volledig verkeerd kan uitpakken. Over hoe verstandige politiemensen, officieren van justitie, rechters en getuigen-deskundigen miskleunen door teveel te vertrouwen op intuïtie.

De vraag is natuurlijk; wat moeten we dan wel doen? In tegenstelling tot veel andere visies is het advies van Merckelbach aan ons vrij simpel: onze intuïtie hevig wantrouwen en zo lang mogelijk buiten de deur houden. Ik zou zeggen; lees dit boek en doe er je voordeel mee 😉!

Dit waren ze dan, mijn 12 favoriete management- en beste zelfhulpboeken die jij gelezen moet hebben!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *