De beste online leren platforms voor en door praktijk experts

Online leren platforms

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel (interne) trainingen, cursussen en bijscholing gehad. En als ik eerlijk ben, zijn de echt interessante programma’s op één hand te tellen. Online zijn er de laatste jaren echter een aantal interessante online leren platforms opgezet waar mensen uit de praktijk wel echt toegevoegde waarde leveren.

In dit blog beschrijf ik mijn persoonlijke top drie online leren platforms waar ik regelmatig zelf een cursus volg.

Book-smart versus street-smart

Zelf vind ik het super belangrijk dat ik continu blijf leren. Zoals ik in een eerder blog schreef, is nieuwe dingen leren één van mijn belangrijkste drijfveren in het leven. Hoewel ik het meest geloof in ‘learning on the job’, is een stuk theorie op zijn tijd ook niet verkeerd.

Voor mij is een 90/10 een optimale verhouding tussen leren in de praktijk en leren door middel van theorie. De afgelopen jaren heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om het geleerde direct in de praktijk toe te passen.

Zo ben ben ik door schade en schande tot de conclusie gekomen dat de theorie toch echt iets anders is dan de praktijk en dat de echte lessen ‘op de werkvloer’ worden opgedaan. Een praktijk-gedreven training is voor mij criteria nummer 1 voor een goede online leeromgeving.

Mijn grootste frustratie bij veel ‘theorie-trainingen’ is dan ook dat deze gemaakt / gegeven worden door mensen uit de theorie. Met andere woorden, het zijn book-smart mensen die praktijk ervaring (street-smart) missen en de theorie als waarheid verkondigen.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat online trainingen in eigen tempo gevolgd kunnen worden. Het ‘drippen’ van content (=bijvoorbeeld iedere week één les vrijgegeven) heeft dan ook niet mijn voorkeur. Ten slotte ben ik fan van een erg breed aanbod zodat ik cursussen kan volgen over meerdere uiteenlopende onderwerpen.

Het enige wat ik heb opgestoken op de trainingscursus is een sigaret

Willem van Hanegem

Mijn persoonlijke top 4 online leren platforms

Omdat ik echter te vaak een illusie (en een flinke som geld!) armer uit een theoretische training kwam, ben ik online gaan zoeken naar partijen die wel voldoen aan mijn criteria.

#1 Udemy

Mijn absolute nummer 1 op het gebied van online leren platforms is Udemy. Dit Amerikaanse platform biedt zeer uiteenlopende cursussen en trainingen aan, van SEO optimalisatie tot Koreaanse taallessen. Er is daarom voor iedereen wel een interessante cursus te vinden!

De reden waarom ik fan ben van dit platform is het feit dat 95% van de aangeboden cursussen op Udemy gemaakt zijn door mensen uit de praktijk. Dankzij de sterrenratings is het erg gemakkelijk om goede programma’s van slechte programma’s te onderscheiden.

Daarnaast biedt Udemy iedereen de mogelijkheid om zelf een cursus online op te zetten. Hierdoor ben je in staat om een online training op te zetten rondom jouw expertise en hiermee passieve inkomsten te realiseren.

#2 Thuiscursus

Een relatief onbekende speler in de markt, maar met een zeer groot aanbod. Thuiscursus geeft je daarnaast de mogelijkheid om altijd gratis gebruik te maken van een gratis proefles. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Als student kan je gebruik maken van een bijzondere e-campus. Zo bouw je een eigen profiel op en sta je in contact met je docent. Gewoon en simpel vanuit huis. Zo makkelijk was een thuisstudie of carrièreswitch nog nooit!

#3 Coursera

Een goede nummer twee is Coursera, een Amerikaans platform dat oorspronkelijk gefocust was op data- en techniekcursussen. Zelf heb ik hier een aantal data-science cursussen gevolgd, maar tegenwoordig zijn hier ook leiderschapstrainingen en onderhandelingscursussen te volgen.

Alle cursussen zijn in het Engels, maar grote bedrijven als Google, P&L en Danone hebben samenwerkingen met Coursera voor hun eigen medewerkers. In Nederland werkt GoodHabitz op een soort gelijke wijze, echter vind ik de inhoud van de trainingen hier erg tegenvallend.

#4 Springboard

Data science en machine learning. Het zijn van die onderwerpen waar iedereen wel eens over heeft gehoord, maar waar weinig mensen echt verstand van hebben. Springboard is in dit gat gesprongen en biedt online diverse trainingen aan inclusief begeleiding door een ervaren expert!

In mijn ogen is dit een online leren platform waar je zeker eens een kijkje moet nemen als je klaar wilt zijn voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van machine learning en data. Je bent immers nooit te oud om te leren!

#5 Affiliate marketing revolutie

Mijn laatste favoriet is geen platform, maar een erg specifieke cursus over affiliate marketing van Jacko Meijaard; de Affiliate Marketing Revolutie. Hoewel deze training niet voldoet aan mijn derde criteria (= een breed aanbod), heb ik deze cursus een flink aantal jaren geleden zelf gevolgd en was ik hier erg enthousiast over.

Het was voor mij een kick-starter om meer te begrijpen over affiliate marketing en zelf aan de slag te gaan met het bouwen van websites voor passief inkomen. Het zet de grote kaders neer, geeft inzicht in de mogelijkheden en do’s and don’ts zodat jij een vliegende start kan maken.

De cursus zelf kost iets minder dan 50 euro, maar je hebt levenslange toegang tot nieuwe updates zodat je altijd op de hoogte blijft van de nieuwste tool op affiliate & SEO-marketing gebied (en die heb je nodig wil je passief inkomen blijven verdienen met online vastgoed).

Verzilver je financiële inspanningen

Zoals beschreven ben ik zelf een groot fan van trainingen en cursussen die door mensen worden gegeven die zelf met de voeten in de modder staan. Geen theoretisch gelul, maar praktische toepasbaarheid.

Omdat ik door de jaren heen zelf veel ervaring heb opgedaan en succes heb gerealiseerd met het verzilveren van mijn kennis en ervaring, heb ik een speciaal artikel geschreven over financiële gezondheid. Doe er je voordeel mee en ga voor een gezonde financiële toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *