Voorbeeld mail tegenbod salaris: zo realiseer je het gewenste resultaat!

voorbeeld mail tegenbod salaris

Het is één van de belangrijkste momenten tijdens onderhandelingen bij zowel een nieuwe- als een bestaande baan; het tegenvoorstel voor je nieuwe salaris. Deze voorbeeld mail tegenbod salaris kan je direct gebruiken en heeft in het verleden bewezen succesvol te zijn.

In dit artikel (helemaal onderaan) deel ik mijn mails die ik eerder (succesvol!) heb gebruikt tijdens salarisonderhandelingen voor zowel een nieuwe baan als in mijn huidige baan. Doe er je voordeel mee!

Voorbeeld mail tegenbod salaris: drie belangrijke onderhandelingsaspecten

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stappen richting een nieuwe baan (of salarisverhoging in je huidige baan) gezet! Nu is het tijd voor het laatste (en lastigste) onderdeel; de salarisonderhandelingen.

Je hebt met je (nieuwe) leidinggevende al een aantal gesprekken gehad over voorwaarden. Ook heb je het conceptcontract van je (nieuwe) werkgever inmiddels ontvangen. Nu is het tijd voor salarisonderhandelingen, die je altijd schriftelijk moet laten bevestigen!

In de terugkoppelingsmail is het belangrijk om rekening te houden met drie verschillende aspecten; 1) benchmarks t.o.v. peers / markt 2) persoonlijke resultaten uit het verleden 3) primaire en secundaire voorwaarden.

Een nieuwe baan is HET moment om je inspanningen te verzilveren! Ik schreef een artikel met een overzicht van alle financiële producten die je helpen financiële onafhankelijkheid te realiseren!

1. Benchmark t.o.v. peers / markt

In je mail voor een tegenbod tijdens salarisonderhandelingen is het erg belangrijk dat jij je huiswerk goed doet. Dit was een stap die ik in het verleden vaak vergat waardoor ik nauwelijks resultaat wist te realiseren.

Om mijn kansen op succes te vergroten, weet ik inmiddels dat ik niet op mezelf moet focussen, maar juist op anderen. Werkgevers hanteren graag salarishuizen of kijken naar benchmarks en dat moet jij in je voordeel gebruiken.

Het gebruiken van een benchmark t.o.v. peers of de markt heeft mij ontzettend veel succes gebracht. Het geeft je een sterke uitgangspositie omdat je enerzijds laat zien dat je ambitieus bent en anderzijds aantoont je huiswerk te hebben gedaan. Deze online test geeft je nog meer inzichten in je vaardigheden & unieke skills.

Een uitstekende site die ik vaak gebruik voor mijn onderzoek naar salarissen in de markt is Glassdoor. Uiteraard is het ook slim om je salaris met je collega’s te bespreken. Mijn tip hierbij is dat je juist eerst je eigen salaris moet blootgeven om daarna hetzelfde aan je collega’s te vragen.

Zo begin ik dit soort gesprekken met collega’s altijd met de volgende zin: ‘Op dit moment ben ik ontevreden over mijn salaris van [bedrag] bruto per maand. Mijn gevoel zegt namelijk dat [naam bedrijf] met twee maten meet. Ik ben benieuwd of jij ook dat gevoel deelt. Voordat ik een gesprek aanga met mijn manager, ben ik daarom benieuwd naar jouw bruto salaris om te kijken of mijn ontevredenheid inderdaad terecht is. Mocht je het niet willen delen, dan begrijp ik dat uiteraard ook.’

Je zal zien dat 95% van de mensen nu wel bereid is om over zijn/haar salaris te praten en jou van informatie te voorzien. Daarnaast is dit belangrijke informatie die je kan gebruiken tijdens een sollicitatie voor een nieuwe baan.

2. Persoonlijke resultaten uit het verleden

Een tweede component om op te nemen in je tegenbod zijn bevestigingen van persoonlijke resultaten uit het verleden. Wie om een hoger salaris vraagt, moet ook concrete en meetbare resultaten kunnen aantonen die in lijn liggen met je tegen-aanbod.

Stel dat jij je salaris benchmarkt met een manager (zie punt 1 hierboven), dan is het ook belangrijk dat jij resultaten kan overleggen die horen bij een manager-profiel. Is dat mogelijk? Dan sta je ontzettend sterk dus gebruik dit in je voordeel.

Het maximale uit je tegenbod halen? Volg hier een vaardighedentest of persoonlijkheidstest. Zo ontdek jij je sterke & unieke vaardigheden en verhoog je jouw salaris!

Zelf ben ik tijdens salarisonderhandelingen met mijn huidige werkgever altijd zo concreet mogelijk wanneer ik verwijs naar peers en bijna altijd benoem ik hen ook bij naam. Zo kan ik mijn prestaties goed vergelijken met peers en rechtvaardigen waarom ik bepaalde eisen op tafel leg.

3. Primaire en secundaire salaris

Je primaire salaris (zoals salaris) is ontzettend natuurlijk belangrijk, maar vergeet niet dat er ook op secundaire arbeidsvoorwaarden kansen liggen om te onderhandelen mocht je er op het gebied van salaris niet uitkomen.

Hierbij kun je denken aan extra vakantiedagen, lease-auto, thuiswerkspullen (zoals geld voor koffie/thee, een goede bureaustoel, schermen, toetsenbord etc.) of opleidingsbudget. Al dit soort aspecten kan je meenemen in je tegen-aanbod.

Vergeet zeker ook niet goed te kijken naar je pensioenvoorwaarden. Voor veel mensen niet heel spannend, maar wel super belangrijk! In mijn ogen is dit namelijk één van de belangrijkste verzilveringstactieken voor een beter leven wanneer je overstapt van baan. Om het simpel en gemakkelijk te maken, schreef ik er een speciaal artikel over!

Hieronder deel ik twee voorbeelden van mails voor het doen van een tegenbod tijdens salarisonderhandelingen. Eén mail die je kan gebruiken voor een nieuwe baan en één mail die je kan inzetten tijdens salarisonderhandelingen met je huidige werkgever.

Voorbeeld mail tegenbod salaris – nieuwe baan

Beste heer / mevrouw,

Nogmaals veel dank voor uw tijd tijdens het positieve kennismakingsgesprek en het doorgestuurde contract!

Inmiddels heb ik door alle informatie, gesprekken en contract een goed beeld kunnen vormen van [naam bedrijf] waardoor ik overtuigd en enthousiast ben van de uitdagingen. Ook zie ik veel mogelijkheden gecombineerd met de toegevoegde waarde die ik te bieden heb.

Na alles goed in overweging te hebben genomen, waaronder ook mijn huidige salaris en mijn contract bij [huidig bedrijf], wil ik een tegenbod doen. 

Via deze weg wil ik als tegenvoorstel op het door jullie gedane salarisaanbod van [x] bruto per maand een bedrag voorstellen van [x] bruto per maand. Dit ligt in lijn met mijn eerste range qua salarisindicatie van [bedrag a] en [bedrag b]. Daarnaast wil ik met u nog goed naar de pensioenvoorziening kijken.

Mijn inziens is dit bedrag te rechtvaardigen op basis van mijn huidige ervaringen vergeleken met marktstandaarden en benchmarks.

Ik hoor graag van u en hopelijk kunnen we het contract snel rond maken!

Met vriendelijke groet,

[naam]

[datum]

Lees ook: Maak een vliegende start bij je nieuwe werkgever dankzij dit unieke persoonlijke ontwikkelingsplan en nieuwe gewoontes

Voorbeeld mail tegenbod salaris – huidige baan

Beste [naam],

Tijdens ons gesprek hebben we met elkaar ook gesproken over mijn nieuwe salaris.

Op basis van een vergelijking van mijn gerealiseerde resultaten t.o.v. mijn peers (Naam 1 en Naam 2), wil graag een voorstel door een nieuw salaris van [bedrag] bruto per maand.

Afgelopen jaar heb ik bewezen dat ik toegevoegde waarde lever aan [naam bedrijf], wat bijvoorbeeld blijkt uit [voorbeeld 1], [voorbeeld 2] en [voorbeeld 3].

Laten we hier samen nog een keer mondeling over in gesprek gaan.

Groet,

[naam]

Een nieuwe werkgever? Verzilver dan meteen je inspanningen! In dit artikel lees je een overzicht met financiële producten waardoor jij financiële onafhankelijkheid gaat realiseren!

Meer artikelen over het verzilveren van je inspanningen

Het maximale uit je tegenbod salaris halen? Deze testen geven je meer inzicht in je unieke vaardigheden en skills.

Via deze link lees je alle blogs over persoonlijke ontwikkeling om je zakelijke én privé inspanningen nu eindelijk wel te verzilveren!

Ben je voor de eerste keer op mijn platform? Start dan hier!

Heb je meerdere banen? Vergeet dan niet om je loonheffingskorting te wijzigingen! In dit blog lees je daar meer over.

Zoek je naar een nieuwe baan? Ik schreef een speciaal artikel over het hoe en wat van solliciteren. Hier lees je er alles over.

Wil je echt een grote stap maken? Dan raad ik je aan mijn online programma APK-voor-je-carrière te volgen waarin ik o.a. een hele module heb opgenomen over het juiste moment om van baan te switchen (Stay or Go).

In dit blog lees je meer tips over het schrijven van een sollicitatiebrief en hier schreef ik een speciaal blog met tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek.

Altijd al willen weten wat financiële influencers doen en wat de HOT-beweging is? Hier lees je er alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *