Succesvolle sollicitatie mail voorbeeld (inclusief slotzinnen motivatiebrief)

Sollicitatie mail voorbeeld

Het schrijven van een goede sollicitatie mail is één van de belangrijkste stappen in het sollicitatieproces. Maar hoe maak je een motivatiebrief en wat is zijn geschikte slotzinnen voor een motivatiebrief? In dit artikel lees je een sollicitatie mail voorbeeld inclusief een aantal openingszinnen & slotzinnen motivatiebrief.

Ga je een open sollicitatie sturen? In dit artikel lees je ook een open sollicitatie voorbeeld die je per mail kan versturen! Zo valt jouw brief gegarandeerd op en is de kans groot dat je op sollicitatiegesprek mag komen. Een sollicitatie mail sturen was nog nooit zo gemakkelijk en succesvol.

Sollicitatie mail voorbeeld: Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn?

Het versturen van een sollicitatie mail kan best spannend zijn. Je hebt een super leuke vacature gezien waardoor je graag van baan wilt veranderen. Ook kan het zijn dat je geen contractverlenging krijgt, waardoor je noodgedwongen op zoek moet naar een nieuwe baan.

Extra spannend is het omdat uit onderzoek blijkt dat HR-medewerkers en recruiters iedere ontvangen sollicitatiebrief gemiddeld slechts 7 seconden (!) bekijken. Dat is natuurlijk veel te weinig om jouw brief met heel veel aandacht te bekijken.

Veel mensen vragen zich af: Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn? In een goede sollicitatie mail draait het niet lengte, maar om opvallen en aandacht krijgen van je lezer. Je moet binnen enkele seconden en op een positieve manier de aandacht weten te trekken. Wie een succesvolle sollicitatiebrief gaat versturen, moet daarom denken als een HR-medewerker / recruiter.

Hoe maak ik een sollicitatiebrief?

In een goede sollicitatie mail draait het dan ook om aandacht. HR-medewerkers/recruiters hebben een vacature in te vullen en zoeken daarbij naar de meest geschikte kandidaat. Jij bent die kandidaat, maar dat moet je dus kunnen overbrengen in enkele seconden. Hieronder een aantal tips die je daarbij helpen.

 1. Aandacht trekken door verbinding te maken: het allerbelangrijkste is om in de eerste zin van je sollicitatie mail direct de verbinding te maken tussen jouw persoonlijke eigenschappen én de gevraagde kwaliteiten in de vacaturetekst. Ben je bijvoorbeeld een ondernemend persoon en zoekt het bedrijf een ondernemend type? Benoem dit dan direct! Verderop in dit artikel lees je een aantal voorbeelden
 2. Relevante ervaring boven opleiding en cijferlijst: natuurlijk zijn je opleiding en behaalde cijfers belangrijk. Toch zoeken steeds meer bedrijven naar relevante ervaring. Benoem relevante werkervaring daarom ook in je brief en neem hier twee alinea’s de tijd voor. Maak daarbij waar mogelijk de link naar de belangrijke eigenschappen uit het punt hierboven. Maak je lezer daarnaast nieuwsgierig en benoem iets wat uitnodigt om over door te praten. Maar wat als je helemaal geen werkervaring hebt doordat je starter bent op de arbeidsmarkt of een carrière-switch maakt? Ook dan kan je relevante ervaring hebben voor de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een leidinggevende rol in een branche waarin je geen ervaring hebt? Benoem dan relevante ervaring op leidinggevend gebied. Dat kan ook leiding geven aan een voetbalteam of zelfs ‘leiding geven’ aan je gezin zijn. Onderschat jezelf niet en ben creatief! Nieuwe werkgevers waarderen het.
 3. Sluit op een niet-standaard wijze af: naast de eerste alinea is de laatste alinea in 80% van de gevallen het meest gelezen onderdeel van je brief. Je afsluiting zegt namelijk veel over je persoonlijkheid. Zorg er daarom voor dat je ook hier weer een passende manier gebruikt die de aandacht trekt én tegelijkertijd past bij zowel jouw persoonlijkheid als die van het bedrijf. Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op cappuccino en zit mijn werkgever midden in het stadscentrum. In mijn afsluiting benoem ik dan ook dat ik graag verder kennismaak onder het genot van een heerlijke cappuccino bij koffietent X om de hoek bij bedrijf Y.
 4. Zorg dat de eerste zinnen van je alinea’s ook je verhaal vertellen: zoals ik eerder benoemde heb je slechts 7 seconden de tijd om aandacht te trekken. Een veel door HR-medewerkers en recruiters toegepaste methode is het lezen van alleen de eerste zin van iedere alinea. Zo scannen ze snel je brief en beoordelen ze in enkele seconden of je op de stapel uitnodigen of afwijzen terecht komt. Een ander bijkomend voordeel is dat het jou als schrijver helpt om je verhaal kort maar krachtig neer te zetten.

Sollicitatie mail voorbeeld

Op basis van de benoemende punten hierboven schrijf ik altijd mijn eigen sollicitatiebrieven of help ik anderen met hun brief. Op basis van ervaring weet ik deze manier van schrijven werkt in vrijwel alle branches en voor alle functies.

Hieronder lees je een sollicitatie mail voorbeeld die ik heb geschreven voor mezelf waarin ik bovenstaande elementen heb toegepast. Het resultaat?Binnen 24 uur werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Ook alles uit dit gesprek halen? Lees dan dit blog!

Geachte heer / mevrouw Z, 

Ondernemerschap en vernieuwing. Het zijn deze eigenschappen waardoor ik direct enthousiast werd van [vacature A]. Al mijn hele leven ben ik bezig met ondernemen en nieuwe dingen ontdekken. Op mijn vijfde verkocht ik al mijn oude speelgoed op de rommelmarkt. Het zat er dus al vroeg in, zoals men dan vaak zegt.

Ook tijdens de rest van mijn [X]-jarige werkende leven heeft onderschap en en vernieuwing centraal gestaan. Na het afronden van mijn studie heb ik een traineeship gevolgd bij mijn huidige werkgever [naam werkgever]. De afgelopen [X] jaar heb ik in diverse functies gewerkt voor klanten als [lijstje met namen klanten]. Hierdoor heb ik een stevige basis gelegd in [eigenschap A] en kent [branche B] nauwelijks geheimen meer. Het werken voor deze grote (inter)nationale klanten heeft daarnaast mijn ondernemerschap-, advies-, samenwerkings- en verkoopvaardigheden een flinke boost gegeven. 

Mijn studie [X] aan Universiteit [Y] leerde me een wetenschappelijke denkwijze waar ik nog dagelijks profijt van heb. Voor mij zijn [A], [B] en [C] de kernwoorden. Deze passie is, nu ik er jaren later op terugkijk, ontstaan tijdens een bezoek aan een fastfoodrestaurant voor mijn zevende verjaardag en is sindsdien nooit meer weggegaan. 

Dankzij deze kennis, inzichten en ervaringen besloot ik precies een jaar geleden tevens tot het oprichten van mijn eigen bedrijf [naam bedrijf]. Hierdoor heb ik nogmaals ervaren hoe allerlei keuzes op het gebied van [lijst met kenmerken] direct (grote) gevolgen hebben op resultaten als [X] en [Y]. Het perfecte voorbeeld van een proeftuin waar ik zowel zakelijk als privé ontzettend veel van heb geleerd. 

Graag zou ik u willen ontmoeten en onder het genot van een heerlijke cappuccino bij [naam koffietent] om samen door te praten over de uitdagingen en kansen die ik zie en waarom ik graag onderdeel wil worden van het [naam bedrijf]-team! 

Ik hoor graag van u, 

Met vriendelijke groet,

[naam]

Originele sollicitatie

Opvallen, dat is waar het allemaal om gaat. Daarom is een originele sollicitatie erg belangrijk. Een originele sollicitatie versturen is iets wat iedereen kan!

Zo kan je bijvoorbeeld een speciale video opnemen en de link in je brief plaatsen. Het meest succesvol ben je wanneer je een link kan maken met de functie waarvoor je solliciteert. Wie bijvoorbeeld een functie in online marketing ambieert, moet natuurlijk zorgen dat hij/zij online makkelijk gevonden kan worden.

Kortom, het versturen van een originele sollicitatie vraagt wat inspanningen. Je slagingskansen worden er echter een flink mee vergroot. Hoe je dat aanpakt tijdens het gesprek zelf? Dat lees je hier!

Openingszinnen sollicitatiebrief

Een andere manier van originele sollicitatie zijn goede openingszinnen. Hieronder lees je een aantal openingszinnen sollicitatiebrief die je kan toepassen in het bovenstaande sollicitatie mail voorbeeld. Gebruik deze zinnen om direct de aandacht te trekken en verbinding te maken.

 • Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.
 • Zowel anderen als jezelf vooruit brengen.
 • Wie niet durft, wie niet leeft.

Slotzinnen sollicitatiebrief

Ten slotte nog een aantal voorbeelden van slotzinnen sollicitatiebrief. Ook deze kan je weer zelf gebruiken in je sollicitatie- en motivatiebrief.

 • Ik hoop u snel te spreken onder het genot van een heerlijke kop koffie.
 • Ik zie ontzettend uit naar onze toekomstige samenwerking en hoop u snel te spreken.
 • Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan en onderdeel te vormen van het team.
 • Graag vertel ik meer over [X] en ontmoet ik u in een persoonlijk gesprek.

Open sollicitatie voorbeeld

Zoek je naar een open sollicitatie voorbeeld mail? Gebruik dan precies dezelfde opzet als hierboven. In een open sollicitatie voorbeeld is het namelijk nog belangrijker om direct de aandacht te trekken en met voorbeelden te komen die je relevante ervaring onderbouwen.

Meer lezen?

Ben je inmiddels op sollicitatiegesprek geweest en heb je een eerste (salaris)voorstel ontvangen? Lees dan zeker dit blog ook even en haal het maximale uit je salarisvoorstel!

Naast het versturen van een brief, is het gesprek natuurlijk je belangrijkste doel. Hier lees je er alles over.

Benieuwd naar de benchmark qua salaris in de markt? Kijk dan even op glassdoor.nl en zoek naar vergelijkbare vacatures.

Voor de eerste keer op Relaxensucces.nl? Klik dan zeker even hier en haal meer uit je carrière en realiseer financiële gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *