Sabbatical nemen: zo ga je onbezorgd met onbetaald verlof

sabbatical

Het is de droom van vrijwel iedere Nederlander; tijdelijk stoppen met werken en een sabbatical of onbetaald verlof nemen. Een sabbatical is een periode van onbetaald verlof waarin je jouw dromen waarmaakt. Was een verre reis nog reden #1 in het pre-corona-tijdperk, tegenwoordig zien we hele andere motieven waarom mensen bewust even op de pauzeknop duwen.

Denk hierbij aan een nieuwe studie afronden, het schrijven van een boek of het bouwen van een online website. Een sabbatical is namelijk ook in deze tijd de manier om dit soort dromen eindelijk werkelijkheid te laten worden.

Wat je beweegredenen en doelen ook zijn, wie goed voorbereid de onbetaalde verlof periode ingaat geniet van een onbezorgde tijd. In dit artikel geef ik een aantal tips en aandachtspunten zodat jij maximaal kan genieten van je sabbatical.

Rechten en plichten tijdens sabbatical

Wie een sabbatical neemt, moet zich goed realiseren dat een aantal rechten en plichten veranderen. Belangrijk dus om jezelf goed in te lezen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wie dat doet, gaat een prachtige tijd tegemoet.

Het is daarom belangrijk om enerzijds te zorgen voor een goed gevulde spaarrekening. Maak een goede inschatting wat je verwacht nodig te hebben gedurende de periode van onbetaald verlof en zorg voor voldoende reserves. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken met je werkgever en een eventuele CAO goed te bekijken op specifieke rechten. Verder is het belangrijk om niet alleen afspraken te maken over de looptijd van je sabbatical, maar ook over de verwachtingen en functie-invulling vanaf het moment dat je weer terugkomt.

Hieronder een overzicht van een aantal andere zaken die belangrijk zijn om te weten. Wat hoe zit het eigenlijk met …?

  • Onbetaald verlof ziekte: mocht je tijdens je sabbatical onverhoopt ziek worden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken, dan ontvang je pas weer loon op de eerste werkdag nadat je sabbatical officieel is afgelopen. Deze dag telt dan officieel als de eerste ziektedag. Vanaf dat moment zal je werkgever je loon weer doorbetalen. Daarnaast is het goed om te weten dat je tijdens het onbetaald verlof niet verzekerd bent voor de ziektewet en de WIA. Het is mogelijk om je hiervoor te verzekeren bij het UWV, maar de premies hiervoor lopen al snel op. Belangrijk is dus om te zorgen voor een reservepotje op je spaarrekening. Ook is het mogelijk om, mocht je toch voor een langere periode ziek worden, met je werkgever in gesprek te gaan en je sabbatical te beëindigen. Let op, dit zal niet iedere werkgever zomaar doen, dus zorg dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt.
  • Opbouw vakantiedagen: tijdens je sabbatical bouw je geen vakantiedagen op. Er zijn echter twee uitzonderingen. Alleen bij langdurend zorgverlof en aanvullend geboorteverlof bouw je wel vakantiedagen op.
  • Onbetaald verlof verzekeringen: de activiteit die je wilt gaan ondernemen tijdens je sabbatical, is van invloed op de keuze voor je verzekeringen. Wanneer een verre reis het doel is, dan is het belangrijk om goed naar je reisverzekering en eventueel opstal/inboedelverzekering (indien je jouw huis gaat verhuren) te kijken. Heb je via je werkgever een collectieve zorgverzekering lopen? Check dan altijd even de voorwaarden rondom onbetaald verlof.
  • Opbouw pensioen: pensioenopbouw tijdens een sabbatical hangt af van je pensioencontract. In sommige gevallen is je baas verplicht om (deels) pensioen te regelen, maar dit is zeker niet altijd zo. Een andere variant kan zijn dat je werkgever geen premie meer stort gedurende het onbetaalde verlof, maar jij jouw werknemerspremie wel blijft storten. Kortom, er is geen one-size-fits-all. Zoek dit goed uit en bespreek dit met je werkgever en financieel adviseur zodat pensioenopbouw in tact blijft. Verdiep je daarnaast in de mogelijkheden om zelf extra pensioen te regelen.
  • AOW opbouw buitenland: Wanneer je voor een langere tijd in het buitenland gaat wonen of werken, bouw je geen AOW op. Gevolg is een lager pensioen. Het is mogelijk om een vrijwillige verzekering AOW aan te vragen. Dit kan je doen via de website van het SVB. Voor ieder jaar dat je niet in Nederland woont, zal je AOW uitkering met 2% gekort worden. Dat lijkt weinig, maar vergis je hier zeker niet in en voorkom onaangename verrassingen!
  • Onbetaald verlof arbeidsvoorwaarden: zoals eerder al gezegd ontvang je tijdens je sabbatical geen loon. Secundaire arbeidsvoorwaarden als een lease-auto, laptop, telefoon etc. mogen soms wel worden gebruikt en in andere gevallen niet. Belangrijk dus dat je hier goede afspraken over maakt met je werkgever.
  • Uitkeringen na afloop van je sabbatical: helaas zou het mogelijk kunnen zijn dat je na afloop van je sabbatical een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering bij het UWV moet aanvragen. Wie korter dan 18 maanden onbetaald voltijdverlof heeft genoten, zal geen gevolgen ondervinden. Ben je méér dan 18 maanden met onbetaald verlof, dan heeft dit wel gevolgen voor je eventuele uitkering!

Onbetaald verlof opnemen: juiste voorbereiding is het halve werk

Je ziet, het opnemen van een sabbatical is voor iedereen mogelijk zolang je maar een goede voorbereiding treft! Zoals bij zoveel dingen in het leven, een goede voorbereiding is het halve werk. Wie een sabbatical overweegt, doet er dus goed aan ook een financieel adviseur te raadplegen.

Natuurlijk is het mogelijk om al je doelen en dromen uit te stellen tot je met pensioen bent. Dan heb je immers zeeën van tijd. Maar waarom niet gewoon op het moment dat je nog super vitaal bent een tussenpensioen opnemen?!

Een van de meest inspirerende voorbeelden die ik zelf ben tegengekomen, is het verhaal van Sjaak Zonneveld. Zijn motto? Een tussenpensioen? Gewoon doen! Zonneveld schreef een boek over zijn belevingen. Zelf heb ik dit boek ook gelezen en is een absolute aanrader.

Hij noemt zichzelf een moderne pensionado en gaat regelmatig met tussenpensioen. In zijn boek leert hij je niet alleen hoe je bijvoorbeeld bier bestelt in Japan, maar ook veel over ons pensioenstelsel! En hoe jij hier als lezer weer slimmer mee kan omgaan zodat jouw leven.

Nog wat tijd over tijdens je sabbatical?

Deze 12 boeken moet jij gelezen hebben, en daar is onbetaald verlof het uitstekende moment voor.

Je eigen carrière een flinke boost geven na afloop van je sabbatical? Daarom ontwikkelde ik een uniek persoonlijk plan. Doe er je voordeel mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *