Mijn financiële strategie voor meer vrije tijd

meer vrije tijd

In dit blog deel ik mijn financiële strategie die resulteert in meer vrije tijd en financiële onafhankelijkheid. Zeker op het gebied van financiën is het belangrijk om je eigen kennis te vergroten.

Hoewel er natuurlijk steeds meer online mogelijkheden zijn, blijft financieel advies altijd aan te raden. Hieronder ga ik dieper in op hoe ik mijn geld laat groeien.

Hoe meer financiële kennis je bezit, hoe kritischer je in gesprek kan gaan met je (financieel) adviseur. Wist je bijvoorbeeld dat een pijltjes gooiende aap is in 99,8% van de gevallen beter in lange termijn beleggen dan een vermogensbeheerder. Des te opvallender is het dat 99% van de mensen denkt die 0,2% te zijn. Iets klopt er dan niet.

Mijn financiële strategie bestaat dan ook uit drie verschillende uitgangspunten. Binnen deze uitgangspunten hanteer ik diverse tactieken die ik hieronder verder in detail zal toelichten. Dit is dus mijn strategie en zeker geen garantie voor succes of een advies aan jou. Iedereen moet doen wat bij hem / haar past, helemaal omdat iedereen persoonlijke doelstellingen wil realiseren.

Mijn drie uitgangspunten in mijn financiële strategie:

  1. Financieel IQ
  2. Breed spreiden
  3. Lange adem

1. Financieel IQ

Mijn route naar meer vrije tijd en financiële onafhankelijkheid is begonnen op het moment dat ik mijn financiële IQ naar een hoger niveau ben gaan tillen. Dat wil zeggen; begrijpen welke financiële producten er zijn en hier slim gebruik van maken.

Hoewel ik vroeger nooit iets te klagen heb gehad, is mij tijdens mij jeugd geleerd dat hard werken voor geld het allerbelangrijkste is. Pas veel later ben ik tot inzicht gekomen dat je er met alleen hard werken niet gaat komen. Wat echt het verschil maakt, is een andere manier van kijken en denken over geld.

Daarom kijk ik nu continu naar drie ‘knoppen’ waaraan ik probeer te draaien om meer vrije tijd te realiseren op weg naar financiële onafhankelijkheid. De eerste knop is meer inkomsten, de tweede knop is groeien van vermogen en de derde (en dat is misschien wel de meest onderschatte knop van allemaal) is minder uitgaven.

Deze belangrijkste mind-switch die ik heb gemaakt, is gebaseerd op de filosofie over geld uit het boek Rich Dad, Poor Dad. De schrijver van het boek, Robert Kiyosaki, beschrijft daarin het verschil tussen een asset en een liability.

Een asset is iets wat je structureel geld oplevert, iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat er uitgaat. Een liability daarentegen is iets wat je constant geld kost.

Voorbeelden van assets zijn het bezit van (online) vastgoed of het verhuren van een boot of aanhanger. Een auto, nieuwe schoenen en dure kleding zijn voorbeelden van liabilities; ze kosten je alleen maar geld.

Zodra ik nu dus meer geld binnen krijg (dan wel passief dan wel via een loonsverhoging), stap ik niet meer in de valkuil door mijn uitgavenpatroon ook evenredig te laten oplopen en het geld alleen maar uit te geven aan liabilities.

Wat ik nu doe, en wat alle financieel onafhankelijke mensen doen, is dit ‘extra’ geld voor een groot deel investeren in assets. Zo investeer ik dit geld bijvoorbeeld in aandelen, online vastgoed en zoals ik in een eerder blog schreef spaar ik een deel zodat ik over een aantal jaar ‘stenen’ vastgoed kan kopen.

Geef ik dan niets meer uit aan liabilities? Natuurlijk wel! Ook ik vind het heerlijk om lekker op vakantie te gaan, ben gek op uiteten en wil er graag goed uitzien. Je leeft immers maar één keer. Maar waar ik vroeger mijn geld altijd eerst in dit soort zaken uitgaf, investeer ik het grootste gedeelte tegenwoordig eerst in assets en daarna pas in liabilities.

Zo gaat geld echt voor mij werken in plaats van andersom.

2. Breed spreiden

Er zijn mensen financieel onafhankelijk geworden door volledig op één paard te wedden. De kans dat mij dit gaat lukken acht ik zeer klein. Vandaar dat mijn strategie er een is van breed spreiden, zowel in mijn financiële investeringen als in ‘kennis’ investeringen.

Een deel van mijn inkomen verdien ik door te werken in loondienst. Hiervoor offer ik mijn uren op en krijg ik iedere maand een vast salaris gestort. Daarnaast realiseer ik inkomen op een passieve manier; eenmalig investeren (in tijd) die me een redelijk constante stroom aan inkomen oplevert. Ten slotte realiseer ik een deel van mijn inkomen uit mijn pensioen (inderdaad, ik ben nog een dertiger).

Een deel van dit inkomen investeer ik (als aanvullend extra inkomen op de lange termijn) vervolgens maandelijks in een indexfonds dat de wereldwijde markten volgt, namelijk Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) via DeGiro. Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee en je kunt je inleg verliezen. Mocht je meer willen lezen over mijn beleggingsstrategie, lees dan ook eens deze blogpost.

Daar waar veel vermogensbeheerders met hun beleggingen de markt proberen te verslaan (en zoals ik in de intro al schreef; daarin vaak slechter zijn dan pijltjes gooiende apen), volg ik juist de wereldmarkt en vertrouw ik op de lange termijn.

Ik ben namelijk een aanhanger van de gedragseconomie en daaruit blijkt keer op keer dat het verslaan van de markt een illusie is. Er is vrijwel niemand die jarenlang op rij dit weet te realiseren, net als er niemand is die in de toekomst kan kijken en deze exact kan voorspellen.

Ook met mijn ‘kennis’ investeringen volg ik het uitgangspunt van breed spreiden. Darwin zei het al; alles draait om aanpassing. Het zijn niet de sterkste of slimste die overleven, maar diegene die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving.

3. Lange adem

Mijn derde en laatste uitgangspunt voor het realiseren van meer vrije tijd en financiële onafhankelijkheid is het hebben van een lange adem. Wie binnen enkele maanden / jaren volledig financieel onafhankelijk wil zijn, gaat het met mijn strategie niet redden.

Zelf ben ik jong (maar idealiter was ik nog eerder geweest 😊) begonnen, want zoals Warren Buffet zegt: ‘It’s not about timing the market, but time in market’. Mijn financiële strategie is er dan ook voor de lange termijn, waar ik zo min mogelijk grote koerswijzigingen wil doorvoeren.

Een andere mooie quote die perfect aansluit bij het gedachtegoed van focus op de lange termijn is deze (opnieuw van Warren Buffet): ‘No matter how great the talent or effort, some things just take time. You can’t produce a baby in one month by getting nine woman pregnant’.

Zoals ik in een eerder blog schreef is het hebben van een lange termijn plan cruciaal voor het realiseren van succes, zeker op financieel gebied. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kortom, als ik mijn financiële strategie voor meer vrije tijd en financiële onafhankelijkheid in één zin zou moeten samenvat, komt het neer op het volgende: Werk aan je financiële IQ, zorg altijd voor brede spreiding en focus op de lange termijn.

Ten slotte is het ontzettend belangrijk om te beginnen, hoe klein je eerste stap ook is! De grootste valkuil die ik bij veel mensen zie is dat ze maar blijven lezen en niet beginnen.

Mede daarom vergelijk ik minstens één keer per jaar mijn huidige (financiële) producten omdat overstappen loont en omdat deze besparingen me extra ‘inkomen’ geven.

Disclaimer en belangrijk om te weten; ik ben geen professioneel (financieel) adviseur en de content op deze website is geen (financieel) advies. De informatie op dit blog heeft een puur informatief karakter. Je bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk je eigen handelen en aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *