RVO ISDE 2021: alles over energiebesparende voorzieningen (incl. SEEH)

RVO ISDE 2021

Je hebt net een nieuw huis gekocht of bent al een tijdje trotse eigenaar van een eigen woning. De RVO ISDE 2021, investeringssubsidie duurzame energie of isde subsidie, is hoe dan ook interessant voor jou en kan je veel geld besparen.

In dit artikel lees je alles over hoe jij in 2021 kan profiteren van diverse subsidies voor isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Besparingen van enkele duizenden euro’s zijn namelijk eerder regel dan uitzondering!

Wat is de RVO ISDE 2021?

RVO ISDE staat voor Subsidie duurzame energie voor particulieren. Deze subsidie heeft betrekking op warmtepompen en zonneboilers, maar vanaf 1 januari 2021 is ook isolatie van woning onderdeel van deze ISDE subsidie.

Duurzaam wonen is een belangrijk thema voor de overheid. Hoe eerder bepaalde klimaatdoelstellingen worden gehaald op het gebied van CO2 uitstoot en vermindering van aardgas, hoe beter. Om die reden zijn er voor woningbezitters subsidies in het leven geroepen waardoor jij minder hoeft te betalen voor bepaalde isolatiemaatregelen! Win-win voor iedereen.

Binnen de RVO ISDE 2021 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor isolatie van spouw, dak, gevel, vloer, glas (HR++ of Triple-glas), warmtepompen en zonneboilers. Vanaf 1 januari 2021 is er voor isolatiemaatregelen van je woning dus nog wel subsidie beschikbaar, maar niet meer via SEEH maar via Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Je komt in aanmerking voor subsidie als je een eigen woning hebt én deze woning ook je hoofdverblijf is. Tot en met 31 december 2020 is het nog mogelijk om de Subsidie energiebesparing eigen huis (= SEEH) aan te vragen. Deze regeling wordt vanaf 1 januari 2021 samengevoegd met de Investeringssubsidie duurzame energie (= RVO ISDE 2021).

Binnenkort een eigen woning kopen of volop in de onderhandeling? Vergroot je kansen en gebruik deze brief voor het doen van een succesvol bod!

Welke mogelijkheden voor subsidie woningisolatie zijn er?

1. Aanvraag subsidie warmtepomp & zonneboiler

Met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers een subsidie aanvragen. De hoogte is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en in het geval van een zonneboiler, de vooraf berekende energiebesparing. De subsidie wordt alleen afgegeven voor apparaten die voorkomen op de apparatenlijsten. De warmtepomp subsidie en zonneboiler subsidie wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en vraag je aan nadat de installatie heeft plaatsgevonden.

2. Vloer-, muur-, dak- en/of glasisolatie subsidie

Er is een speciale subsidie voor energiebesparende voorzieningen op het gebied van vloer-, muur-, dak-, en/of glasisolatie (het oude SEEH). Vanaf 1 januari 2021 is deze subsidie onderdeel van de RVO ISDE 2021. Ben jij benieuwd welke energiebesparende isolatiemaatregelen voor jouw woning het beste resultaat en rendement geven? Vraag dan eerst een maatwerkadviesrapport aan. Het goede nieuws is dat je voor dit rapport ook al subsidie kan krijgen van €150,-! Let op, de subsidie voor dit rapport vraag je aan nadat je de rekening voor het rapport hebt betaald én nadat je minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebt laten uitvoeren.

3. Lokale subsidie

Naast de landelijke subsidies, zijn er ook in specifieke gemeentes of regio’s initiatieven beschikbaar gesteld om investeringen in energiebesparende maatregelen te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor groene daken, aardgasvrij wonen of speciale leningen met 0% rentetarief. Kijk hiervoor op de website van je gemeente.

4. BTW-regeling zonnepanelen

Bij het kopen van zonnepanelen kan je als woningbezitter de btw op de totale investering terugvorderen. Dat wil zeggen dat je van de totale aankoopsom 21% kunt terugvragen bij de belastingdienst. Best lekker toch! Je kan dit eenvoudig zelf doen op de site van de belastingdienst. Een lening voor zonnepanelen aanvragen is iets om je in te verdiepen.

Eén van de meest voorkomende vragen rondom zonnepanelen: wat is pv? PV is de technische naam voor zonnepanelen. Deze panelen worden gekoppeld aan het elektriciteitsnet waardoor jij flink kan besparen op je vaste lasten!

Meer tips over het besparen op vaste lasten én tegelijkertijd je geld laten groeien? In dit artikel maak ik de ingewikkelde wereld van financiële planning makkelijk & overzichtelijk.

5. Leningen

De Energiebespaarlening is in het leven geroepen om particulieren te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Je kan tot maximaal € 25.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. Meer informatie lees je op www.energiebespaarlening.nl. Laat je wel altijd adviseren door je financieel adviseur of deze lening geschikt is voor jouw situatie.

Daarnaast zijn er duurzaamheidsleningen. Een duurzaamheidslening is een eigen, lokale duurzame lening vanuit je gemeente of provincie voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt in samenwerking met provincies en gemeenten de duurzaamheidslening aan tegen gunstige voorwaarden. Kijk op de website van SVn of deze lening in jouw gemeente beschikbaar is.

Ten slotte is het ook mogelijk om bij verschillende banken energiebesparende maatregelen te financieren in je hypotheek van de woning of door het afsluiten van een speciaal groendepot. Vraag bij je hypotheekadviseur of bank na wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn. Dit is namelijk een zeer interessante mogelijkheid!

Algemene voorwaarden vloer-, muur-, dak- en/of glasisolatie (=het oude SEEH en vanaf 2021 onderdeel van ISDE)

 • Je laat ten minste twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren (spouw, dak, gevel, vloer en/of glas) en je hebt voor deze maatregelen niet eerder een SEEH subsidie ontvangen.
 • Er kan meerdere keren een subsidie aangevraagd worden (spouw, dak, gevel, vloer of glas), zolang je maar per keer minimaal twee of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren.
 • Er geldt een minimaal aantal m² geïsoleerd oppervlak per uitgevoerde maatregel, zie tabel hieronder.
 • Zorg voor foto’s & facturen als bewijsvoering.
 • De maximale subsidie voor een ‘normale’ woning is €10.000
 • Je bent in het bezit van een geldig burger service nummer.
 • De woning die je gaat isoleren is jouw eigendom én hoofdverblijf, ook na renovatie.
 • Je kan de subsidie aanvragen nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
 • De maatregelen zijn uitgevoerd vanaf de openstelling van de regeling op 15 augustus 2019.
 • Je laat alle maatregelen uitvoeren door één of meer deskundige bedrijven (met KVK-inschrijving) in de sector bouwbedrijf.
 • Je mag de maatregelen niet zelf (als eigenaar én bewoner) uitvoeren.
 • De aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de gestelde minimale isolatiewaarden en oppervlakte-eisen per woningtype. Deze kun je nalezen in de tabel hieronder.

Overzicht oppervlakte eisen aan energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelVrijstaande woningHoekwoning of twee-onder-een-kapwoningTussenwoning (rijtjeshuis)Etagewoning (flat of appartement)
Spouwmuurisolatie50 m233 m215 m213 m2
Dakisolatie57 m238 m231 m215 m2
Zolderisolatie57 m238 m231 m215 m2
Gevelisolatie55 m240 m218 m213 m2
Vloer -en bodemisolatie44 m232 m210 m28 m2
HR++ glas / Triple glas15 m212 m210 m28 m2

Eisen isolatiewaarden

Naast de oppervlakte eisen moet de isolatie voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarbij kijkt men naar de Rd-waarde (hoe hoger deze waarde, hoe beter) of U-waarde (hoe lager deze waarde, hoe beter). De scores geven aan hoe goed het materiaal isoleert.

Energiebesparende maatregelIsolatiewaarde
Spouwmuurisolatieminimaal Rd-waarde 1,1 [m2 K/W]
Dakisolatieminimaal Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Zolderisolatieminimaal Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Gevelisolatieminimaal Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Vloerisolatieminimaal Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Bodemisolatieminimaal Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
HR++ glasminimaal U-waarde 1,2 [W/m2 K]
Triple glas in combinatie met (nieuw) isolerend kozijnGlas: minimaal U-waarde 0,7 [W/m2 K]Kozijnen: minimaal U-waarde 1,5 [W/m2 K]

Voorwaarden subsidie warmtepomp en/of zonneboiler

 • Je hebt het apparaat nieuw aangeschaft en hiervoor een bewijs van aanschaf en een betaalbewijs.
 • Je hebt een bewijs dat een deskundige installateur het apparaat heeft geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn van de installateur of de aannemer.
 • Het apparaat is jouw eigendom.
 • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
 • Je verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing over je subsidie.
 • Je hebt het apparaat na 1 januari 2016 aangeschaft (= datum van aankoop).

Benieuwd naar mijn favoriete verzekerings-, pensioen- en beleggingsproducten? Lees er hier meer over!

De RVO ISDE 2021 subsidie aanvragen

Het aanvragen van RVO ISDE 2021 subsidie is heel gemakkelijk. Zoals gezegd kan je vanaf 1 januari 2021 zowel subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen als subsidie voor warmtepompen en zonneboilers.

Je gaat hiervoor naar de website van de RVO. Daarnaast is het belangrijk dat er foto’s genomen worden van de isolatiemaatregelen en je officiële facturen ontvangt als bewijslast.

Voor het aanvragen volg je de volgende stappen:

 • Houd je Digid bij de hand
 • Klik op de aanvraagknop SEEH aanvragen
 • Log in en vul het formulier in
 • Upload alle documenten, zowel het uitvoerdersformulier en de betaalbewijzen
 • Onderteken en verzenden

Keurmerk erkend adviseur duurzaam wonen

Wist je dat je er een speciaal keurmerk erkend adviseur duurzaam wonen is? Dit is speciaal in het leven geroepen om de kennis en kunde van (financieel) adviseurs en hypotheek adviseurs te vergroten. Vraag jouw adviseur of hij/zij dit keurmerk heeft zodat je gegarandeerd bent van het beste advies! Dit keurmerk is verplicht voor iedere adviseur aan het eind van 2021.

Nog meer geld besparen? Lees dan ook deze artikelen!

Succesvol een bod plaatsen op je nieuwe woning? Het is ons gelukt dankzij deze brief!

Financieel gezond zijn is de randvoorwaarde voor financiële onafhankelijkheid. In dit blog lees je alles over welke producten je hierbij kunnen helpen.

Meer uit je salarisonderhandelingen halen? Gebruik dan deze succesvolle aanpak en verzilver je inspanningen!

Wist je dat je pensioen de beste manier is om een passieve inkomstenstroom voor de toekomst op te zetten? In dit artikel leg ik ons pensioen in ‘Jip-en-Janneke-taal’ uit (inclusief tips voor je adviesgesprek!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *